IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите на цена над 100 хил. евро вече са масови в София

През 2018 г. ръстът на цените на жилищата е достигнал 9,5%, сочат данните на "Имотека"

14:07 | 24.01.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2018 г. имотите на цена над 100 хил. евро са се превърнали в масови сделки на пазара в София. Това показват данни на имотната агенция "Имотека", представени на пресконференция днес.

Техният дял е 35% от всички осъществени сделки в столицата, като по-голям е делът на продажбите само в ценовия сегмент между 70 хил. и 100 хил. евро - 38%. Сделките в диапазона между 50 хил. и 70 хил. евро са намалели до 18% през 2018 г. спрямо 25% година по-рано. Покупките на имоти между 30 хил. и 50 хил. евро са имали дял от около 5%, а сделките под 30 хил. евро са били още по-малко, като тенденцията е да отпаднат като значим дял от пазара, сочат данните на Имотека.

Психологическата граница на „скъпия“ имот беше премината – преди това беше жилище за повече от 100 хил. евро, но през последните 12 месеца този имот се превърна в стандартен и масов за столицата“, заяви Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека. Жилища Жилища    

Купувачите са предимно млади семейства на възраст между 30 и 35 години, с едно или две деца и стабилни доходи, които са над средните в София, търсещи тристайно жилище за собствено ползване.

Гаражните и сервизните помещения са били сред ключовите елементи, търсени от купувачите, като липсата им може да откаже купувача от даден имот, тъй като създава сериозни битови неудобства.

През 2018 г. цените на жилищата в София са отбелязали ръст от 9,5% на годишна база, сочат данните на Имотека. Основни фактори са били повишените цени в квартали като Лозенец, Изток и Изгрев, Иван Вазов, Център и Яворов.

„Не очаквам драстични промени на пазара през първите шест месеца на тази година нито по отношение на цените, нито в активността на купувачите. След годините на ръст на пазара нормално е да настъпи успокоение“, каза Атанасова.

Ръстът на сделките на годишна база достига около 7%, сочат данните на "Имотека". „Данните на Агенцията по вписванията показват идентичен брой сделки за 2018 и 2017 година. В същото време традиционно силното четвърто тримесечие този път не се отличи с висока активност при нас, а в Агенцията по вписванията отчитат дори спад. Това може да се дължи от една страна на покупките на имоти без разрешение за ползване, които ще бъдат вписани тепърва, но е много вероятно да е индикатор за задържане на активността”, смята Атанасова.

По думите ѝ новото строителство е съществен фактор на пазара на недвижими имоти в столицата. „Новите проекти се развиват активно и започват да задоволяват натрупалия се през последните години глад за по-качествени жилища. Това обуславя постепенното балансиране на пазара и удължаването на периода за сключване на сделка. Това наред с очакванията за по-високи лихви от средата на 2019 г., забавянето на икономиката в Европа и големите обеми ново строителство ще доведе до задържане на активността, а може би дори и лек спад още през първото полугодие”, каза Атанасова.

През миналата година около 40% от покупките са били осъществени без отстъпка – това са имоти, чиято първоначална стойност е била обявена разумно и е била съобразена с пазарните условия. В същото време над 10% от имотите са били продадени с отстъпка в размер на над 10 хил. евро.

Данните на Имотека сочат, че ипотечното кредитиране е нараснало значително и през 2018 г., а плащанията в брой намаляват от 53% през 2017 г. на 44% миналата година. В същото време финансирането между 81% и 90% от сделката заема все по-съществен дял.

Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 23 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Последното място където бих купил имот за 100К Евро е България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
Снимката е от "Попа" и на мен ми прилича на нанадолнището на Сан Франциско с тоя баир по "Драган Цанков" към кулата. Харесва ми, бих дал 100К, ако ми дадат и зеления трамвай за каравана за хот дог пред блока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 58
Sakamano
преди 5 години
Когато икономиката се движи е съвсем нормално и цените да растат. Не харесвам ББ повече от вас, но е факт, че поне в икономически план е успешен премиер. Тъй че купувачите вместо да чакате пукането на балони, което може и да не се случи в близките 10 години, по добре търсете начин да си вдигнете доходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 41
melon
преди 5 години
Любомирка най-вероятно е права и не лъже. Друг е въпроса дали ни харесва или не. В момента тенденцията е на нарастване на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 56 rate down comment 2
Kikaha2
преди 5 години
това повдига много интересен въпрос...... след като масово имотите им струват по 100 хил. евро и нагоре....защо има толкова много пустеещи парцели за по 20-30 хил. Е ...... защо не си продадат безценните парталаменти и не си построят къща.....хем ще им останат за по един нов Мерцедес.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 66 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
майко само кат гледам улицата и транваите от 88ма година и оня зеления от Швейцария дет е бил там преди 30г. сигурно ше дам 100 бона еврака .... Чобанска вие не познавате парите ве .... :)) ти с твойте преписвания на тъпотии и платени щуротии моеж ли си престайш само тази сума от 100 хил. евро, само ей така от куртоазия питам а 200 хил. леа моеж ли ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
ГРОБ-арите не подаряват, те покриват:- Продажността си.- Хората с капаци на ковчези.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 5 години
Случайно да предлагаш някой, на цена за като съфорумец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 74
s3
преди 5 години
Лошо ли ви се вижда, че стойността на имотите на хората расте постоянно? Не е лошо, прото доходите на хората всяка година растат, къде с по 10%, къде с по 20% и повече. Нормално е столичаните да си позволяват все по-скъпи имоти. А и лихвите са на рекордно ниско ниво. Затова сега е момента за апартамента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 72 rate down comment 0
CGY
преди 5 години
Активизирането на пиар съдържанието е знак, че върхът в пазарната активност е преминал и скоро ще премине и този при цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още