IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Британският бизнес не е подготвен за Brexit без сделка

Според управителя на Английската централна банка банковата система на страната обаче ще се справи дори при твърд Brexit

15:03 | 24.01.19 г. 1
<p>
	Марк Карни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви по време на Световния икономически форум в Давос, че много британски фирми все още се сблъскват с проблеми, които би трябвало да бъдат решени, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, което да улесни прехода, съобщава Ройтерс.

„Има много логистични въпроси, които трябва да бъдат решени и е ясно, че в много от случаите те не са“, коментира Карни. Изказването бе отправено в момент, когато Европейският производител на самолети Airbus предупреди, че може да изнесе бъдещото производство на самолетни крила от Великобритания, ако страната излезе от Европейския съюз без споразумение.

Гуверньорът на АЦБ повтори, че централната банка ще реагира в каквато и посока да се налага при твърд Brexit.

“Банковата система на страната е в добра форма и ще се справи дори при напускане на ЕС без сделка“, каза още Марк Карни. Той добави, че в последните няколко години банките са повишили капиталовите си буфери, като това ще им помогне да запазят кредитирането си дори ако британската икономика се свие с 8% през месеците след Brexit, а цените на жилищата се сринат с около една трета, както банката предупреди в най-лошия си сценарий.

Марк Карни каза, че банковата система има около три пъти повече капитал, отколкото преди финансовата криза.

Карни обаче отказа да коментира дали ще удължи мандата си, ако процесът по излизане на страната от съюза бъде забавен. Въпрос от публиката по време на форума дали според него трябва да има втори референдум също остана без отговор.

Карни трябва да се оттегли от поста си в края на януари 2020 г., докато Великобритания ще напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Пресен виц:- В развод ли сте?- В Брекзит сме.- Как така?- Ми от две години си е затръгвала и все не си отива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още