IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще бъде домакин на форум за устойчиви инвестиции в туризма

Идеята е отключването на инвестиционния потенциал на туризма в Югоизточна Европа

15:50 | 24.01.19 г. 2
<p>
	Николина Ангелкова (вляво)&nbsp;<span lang="bg-BG">и </span>Глория Гевара, председател и главен изпълнителен директор на WTTC.&nbsp;<em>Снимка: Министерство на туризма</em></p>

Николина Ангелкова (вляво) и Глория Гевара, председател и главен изпълнителен директор на WTTC. Снимка: Министерство на туризма

Министерството на туризма организира форум за устойчиви инвестиции в туризма в края на май 2019 г. в Слънчев бряг. Това съобщават от Министерството на туризма.

Министърът на туризма Николина Ангелкова е потърсила подкрепа за форума от Глория Гевара, председател и главен изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Разговорът им се състоя в рамките на 38-ото Международно туристическо изложение FITUR, което е сред най-мащабните в света.

Курортът е избран за домакин на форума, защото привлича не само много туристи с различна възраст и предпочитания, но и голям брой предприемачи. 

Ангелкова е подчертала ролята на инвестициите и дейностите за популяризиране на вътрешния туризъм, които ще са водещи направления в рекламната и маркетинговата политика на ведомството през тази и следващите години.

Като имаме предвид първия по рода си форум на европейските лидери на WTTC, който се проведе в Португалия миналата година, решихме да организираме форум, посветен на отключването на инвестиционния потенциал на туризма в Югоизточна Европа със специален акцент върху устойчивостта, заяви Ангелкова.

Тъй като WTTC е международна организация, която представлява частния сектор, за нас ще бъде чест да имаме такъв партньор за стимулиране устойчивото развитие на сектора, акцентира министърът.

Тя съобщи също, че през последните години има голям интерес от страна на чуждестранните инвестиционни фондове за потенциални проекти в региона.

За събитието ще бъдат поканени регионални ключови инвеститори и представители на страни с обширни познания и опит в привличането на такива вложения в инфраструктура и услуги. Министерството вече създаде като начален етап на този процес карта на инвестиционните проекти в туризма със съдействието на общините и представители на бизнеса.

Председателят на WTTC Глория Гевара поздрави екипа на министър Ангелкова за постигнатите отлични резултати. Това неминуемо е предпоставка за устойчивост. Световният съвет ще продължи да насърчава подобни политики, защото гарантират икономически растеж, развитие на регионите и по-висока заетост, стана ясно по време на срещата.

По данни от докладите на WTTC туристическият сектор в Югоизточна Европа ще нарасне значително. За България се очаква растеж на отрасъла с над 50% през следващите 10 години, което ще го направи жизненоважна част от БВП на страната, сочат прогнозите на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Минус може да сложи само някой, вечен усвоител/бенефициент от чуждите ивестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Форуми, за устойчиви инвестиции. ОК.Само дето се чудя, кога е пичнат да търсят устойчиви ПЕЧАЛБИ. Де от туризъм, де от друго. Там цаката, а всея пропускат. Става ли се богат така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още