IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е блокирал търсачката Bing на Microsoft

Това беше единствената чуждестранна търсачка, която не беше спряна от Великата китайска защитна стена

16:22 | 24.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търсачката на Microsoft – Bing, е била блокирана в Китай, обяви компанията днес. С това тя се превръща в поредната технологична услуга, която бива спряна от т.нар. Великата китайска защитна стена (Great Firewall) на Пекин, предава Ройтерс.

„Потвърдихме, че Bing вече не е достъпна в Китай и обмисляме следващите си стъпки“, посочва компанията в изявление.

Това е вторият такъв случай на американския технологичен гигант в Китай от ноември 2017 г. насам, когато Skype беше изтеглена от магазините за приложения на Apple и Android.

Търсачката Bing работеше през сайта cn.bing.com в Китай. Сега тя препраща потребителите в континенталната част на Китай към страница, която посочва, че няма връзка със сървъра.

Позовавайки се на свой източник Financial Times писа, че China Unicom, голяма държавна телекомуникационна компания, е потвърдила, че правителството е наредило търсачката да бъде блокирана.

Държавният регулатор в лицето на Администрацията на киберпространството в Китай (CAC) не е отговорил на запитването защо сайтът на Bing e блокиран.

Bing беше единствената голяма чуждестранна търсачка, достъпна в Китай. Microsoft цензурира резултатите от търсенето на чувствителни теми, както изисква държавната регулация.

Освен това компанията си партнира с китайския доставчик на центрове на данни 21Vianet, за да предлага продуктите си Azure и Office 365 в страната.

Търсачката Google на Alphabet е блокирана в Китай от 2010 г. Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай заяви през декември, че „няма планове“ да пуска отново търсачката в азиатската страна, макар че продължава да разглежда възможността.

Президентът Си Дзинпин засили контрола над интернет в Китай от 2016 г. насам, докато управляващата Комунистическа партия се опитва да се справи с дисидентите в социалните мрежи.

В изявление от вчера стана ясно, че регулаторът е изтрил 7 млн. единици информация онлайн и 9382 мобилни приложения. Освен това отправи критики към приложението за новини на технологичната компания Tencent за разпространяването на „вулгарна информация“.

Същевременно главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви днес, че с разрастването на технологията за лицево разпознаване, той ще „приветства регулации“ в тази насока.

Надела заяви, че няма дискриминация между правилното и неправилното използване на технологията, която предизвика сериозни опасения сред групи, защитаващи гражданските права, заради възможностите за следене и нарушаване на неприкосновеността на личния живот.

На Световния икономически форум в Давос Надела коментира, че Microsoft следва принципи за изграждането на тази технология, така че да не се злоупотребява с нея. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още