IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката полиция прегради пътя към ГКПП „Кулата”

Засиленото полицейско присъствие осуети засега затварянето на българо-гръцката граница

16:00 | 24.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцките фермери от района на Серес, които още вчера обявиха решение за протести и блокади на границите с България и Македония в знак на несъгласие с договора за името на югозападната ни съседка, не бяха допуснати до граничния пункт "Промахон–Кулата", съобщава БНР. 

В района има засилено полицейското присъствие, както на околовръстния път край Серес, така и на двете разклонения преди границата с България. В момента силите за сигурност са разположени и в самата гранична зона на гръцка територия.

По информация на Генералното консулство на България в Солун в 14 ч. земеделците трябваше да се съберат край град Сидирокастро и шествието да тръгне към границата. Според информация на bTV обаче там трактори няма. Българските гранични власти са информирани за подготвяния протест и не изключват границата да бъде блокирана с жива верига. Най-вероятно протестиращите ще дойдат на място с леки автомобили, тъй като в граничната зона е забранено разполагане на земеделска техника.  

Трафикът на най-натовареният пункт между България и Гърция е много интензивен. Десетки са чакащите тежкотоварни камиони на вход и на изход, но граничните екипи и Агенция "Митници" обработват документите и товарите бързо, така че да не се образуват големи опашки, уточнява БНР.

В цяла Гърция днес ще има протестни демонстрации и символични блокади на граничните пунктове с Република Македония и България заради дебатите и гласуването в парламента по ратификация на Преспанското споразумение за новото име на Македония, съобщава кореспондентът на Националното радио в Гърция. Опозиционните партии определиха споразумението като вредно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Да затворят Гръцко-Македонската граница,ние какво сме им виновни,чене могат да се разберат?Иначе границата помежду им както и фериботите заИталия си работят нормално.Явно тия *** искат нас да киризят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още