IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2410 лв. са нужни на четиричленно семейство за живот, в София – 3200 лв.

Не може да се почувства осезаемо подобряване на благосъстоянието на хората въпреки ускорения темп на нарастване на доходите, отчитат от КНСБ

14:26 | 25.01.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2410 лева са необходимите средства за месечна издръжка на четиричленно домакинство, включващо двама родители и две деца към декември 2018 година. За София сумата е почти 3200 лева. Това показват последните данни за потребителските цени и издръжката на живот в България на Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ), представени от президента на КНСБ Пламен Димитров.

Сумата е необходима за покриване на основните нужди от храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти.

Средно издръжката на едно лице от четиричленното домакинство е 602 лева. За покриване на разходите в семейството двамата възрастни трябва да получават не по-малко от 1205 лв.

Необходимите средства на четиричленно семейство в София са близо 3200 лв. Средно на едно лице се пада 796 лв., което надхвърля средните за страната стойности с 32 на сто. Това означава, че средната работна заплата на всеки от възрастните трябва да бъде поне 1600 лева. 

От началото на 2018 г. издръжката на живот се увеличава с близо 85 лв., след като последователно и през четирите наблюдавани тримесечия се регистрираха умерени темпове на нарастване. В края на 2018 г. издръжката отчита повишение с 3,6%, след като тримесечният темп леко се забави до 0,9% спрямо предходното тримесечие, посочи Димитров.

За последните десет години нарастването на издръжката на живот е с 25,3 на сто, при база декември 2009 г. През този период в номинално изражение издръжката на живот на едно лице се увеличава с около 121 лева – от 481 лева през декември 2009 година.

През десетгодишния период средната работна заплата за страната нараства с 86,2%, а реално - с 64,9%. За някои области изоставането на средната работна заплата е около 1/3 от средната работна заплата - това се отнася за районите на Видин, Благоевград, Силистра и Кюстендил.

От Института към синдиката отбелязват, че дефлационните процеси от периода 2013-2015 година са повлияли на задържането на общите нива на издръжката на живота, но въпреки това за десетгодишния период се наблюдава нарастване в цените на стоки и услуги, които имат съществен дял в домакинските бюджети. Така не може да се почувства осезаемо подобряване на благосъстоянието на хората въпреки ускорения темп на нарастване на доходите от труд, отчитат експертите от Института.

Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 22 rate down comment 5
справедлив1
преди 5 години
интересно ако един хапва свинско а друг хапва зеле дали и двамата хапват свинско с зеле или само някои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
vzhekoff
преди 5 години
Пишете, че средно 30% получавали заплата над средната. Интересно, дали от КНСБ са измислили начин, всички да получават над средната ? Тези 30% са едно идиотско число. По-интересно е да се знае колко % получават около медианната стойност. По-лошо е, че няма икономически редактори тук, които да оправят тази дивотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 2
Grosss
преди 5 години
След като пишете колко е нужно ,пишете и колко реално се получава зада изчислим колко е дифицита и да определим степента на мизерия на българина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още