IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин поставя ултиматум на Мадуро

Ако незабавно не се проведат справедливи и свободни избори, Германия ще признае Хуан Гуайдо за президент

16:00 | 25.01.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Размириците в страната продължават. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Размириците в страната продължават. Снимка: Ройтерс

Германското федерално правителство обмисля да признае председателя на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо за нов държавен глава, ако незабавно не се проведат справедливи и свободни избори, заяви говорителят на правителството Щефан Зайберт в Берлин.

Президентът Николас Мадуро не може да претендира, че е легитимен президент на южноамериканската страна, тъй като последните избори не отговаряха на демократичните стандарти, твърди Зайберт. „Венецуела се нуждае от свободни и честни избори", поясни говорителят.

„Ситуацията във Венецуела, разбира се, предизвиква голяма загриженост у нас, а призивът на милионите във Венецуела за демокрация, за възможността да определят сами съдбата на своята страна при свободни и честни избори, вече не трябва да се пренебрегва“, каза Зайберт.

Подобно на европейските партньори федералното правителство многократно посочва, че Николас Мадуро претендира за власт въз основа на избори, които не са в съответствие с международните демократични стандарти. „Така че той не може да бъде легитимен лидер на Венецуела", поясни Зайберт. Според него венецуелското Национално събрание под ръководството на 35-годишния Гуайдо има да играе важна роля.

Състоялите се през май избори във Венецуела бяха критикувани от международната общност като недемократични. Въпреки критиките обаче на 10 януари Мадуро положи клетва за втори мандат.

По-рано през тази седмица Националното събрание в Каракас постанови, че Мадуро незаконно заема президентския пост и 35-годишният Хуан Гуайдо се обяви за временен президент съгласно конституцията. Този ход получи незабавната подкрепа на САЩ, Канада и редица южноамерикански страни. Мадуро може да разчита на подкрепата на силните военни, както и на Русия, Иран, Турция, Куба, Боливия и Никарагуа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 5 години
Мадуро може да разчита на подкрепата на силните военни, както и на Русия, Иран, Турция, Куба, Боливия и Никарагуа.-----хахаха, голем цирк, само как са му наредили приятелите! Защитниците на православието, защитниците на шиитите, защитниците на сунитите, защитниците на комунизма, защитниците на коката ... и Никарагуа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
Незабавно незабавно колко да е незабавно.., хайде да е след "незабавните" избори в Германия.Меркел още ли е не е поканила венецуелски бежанци в Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 9
michaelis12
преди 5 години
Берлин е окупирана Сашовска територия и мое да врътне една вувузела в бързината, човекот от властта в Каракас им е казал, че нови избори нема да имеме, вече са минали, кой не е внимавал тогаа да се опрая ....Властите на Венецуела отхвърлиха възможността за нови избориhttp://pogled.info/svetoven/vlastite-na-venetsuela-othvarliha-vazmozhnostta-za-novi-izbori.100590
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 12
ABBA
преди 5 години
Ако незабавно не се проведат справедливи и свободни избори, Германия ще признае Хуан Гуайдо за президент ....В Украйна Майдана така стана:няколко пъти избори, докато дойде правилния кръвоппиез и западо-лиззец.После маййната му какво народа искал и очаквал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
многодобре
преди 5 години
Дахер Ламот, Фейсбук:https://***.lentata.com/page_13785.html?fbclid=IwAR3UvPFeF88pZCbkM4e8m_rrK-Ln8WDaIrv99-uDC5oRc6xx3mK-JnrPgIE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още