IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon гради все по-голямо портфолио от собствени марки чрез нова стратегия

Компанията възлага създаването на новите продукти и брандове на външни фирми

22:18 | 25.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За да изгради голяма линия от ексклузивни продукти на своя сайт, Amazon.com кара други фирми да свършат по-голямата част от работата, пише Wall Street Journal.

Гигантът в онлайн търговията кара фирми за потребителски стоки да създават брандове екслузивно за Amazon, след като установила, че разработването им е прекалено скъпо и продължително, твърдят източници, запознати с въпроса.

Производителят на подсладители Equal и този на хранителни стоки - GNC, са сред първите, които пуснаха продукти през акселераторката програма на Amazon за аутсорсинг на работа през миналата година. Компанията за матраци Tuft & Needle също наскоро създаде нова марка, наречена Nod, ексклузивно за Amazon.

Въпросната програма на Amazon е поредният пример как гигантът се опитва да бъде по-гъвкав, за да предложи по-ниски цени и по-широка гама от продукти, докато се стреми към привличането на по-голям пазарен дял от големите производители.

Самите производители биха печелили повече от продажбата на стоките им през множество търговци на дребно, но твърдят, че са щастливи да предложат концепциите си ексклузивно за Amazon. В замяна те получават помощ за пускането на продуктите им в онлайн платформата, по-бърза обратна връзка от потребителите при тестването на нови продукти, маркетинг поддръжка и приходи от продажби. Освен това могат да се появят отгоре в списъка с търсения - нещо особено привлекателно, като се има предвид, че в сайта на Amazon се предлагат около 550 млн. продукта.

“Имахме голяма гъвкавост от гледна точка на това какво можем да направим”, коментира Браян Хъф, президент за Северна Америка на производителя на Equal - Merisant US. Неговият екип е създал нова марка, наречена Sugarly Sweet by Equal зa Amazon.

Скоростта е ключова. “Трябва да направим разработка, която обичайно отнема 12 до 24 месеца за 90 дни”, посочва той.

Както Equal, така и GNC са се сблъскали с по-високи разходи при продажбите през Amazon - например за доставка на стоки в по-кратък период от време, допълва Хъф.

“Има някои сякаш скрити разходи…, така че се опитваме да балансираме рентабилността”, посочва главният изпълнителен директор на GNC Кен Мартиндейл.

От своя страна, Amazon е започнала тихомълком да разраства броя на вътрешните си брандове през последните години. Анализатори твърдят, че те може да са достигнали над 100. Сред тях са по-очевидните AmazonBasics, който прави всичко - от куфари до батерии, Happy Belly за храни, Mama Bear за бебешки продукти.

Понякога Amazon промотира собствените си марки по-нагоре в резултатите от търсене, като “Amazon’s Choise” и спонсорирани продукти, или като основни резултати при гласово търсене през виртуалния асистент Alexa.

Вътрешните марки често генерират по-голям марж на печалбата за търговците на дребно, включително за Amazon, и могат да привлекат потребителите, защото те не могат да открият въпросните марки другаде. Но разработката на нов бранд и оформянето на продукти отнема време. Като позволява на други компании да поемат основната работа, Amazon успява по-бързо да предлага нови марки и да намали разходите си, допълват източниците си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още