IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът Huawei доведе до оставката на канадския посланик в Китай

Джъстин Трюдо лично е поискал оттеглянето му

13:40 | 28.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Канадският премиер Джъстин Трюдо уволни посланика на Канада в Китай Джон Макалъм след негови коментари за случая с ареста и потенциалната екстрадиция на главния финансов директор на китайската телекомуникационна компания Huawei, пише BBC.

В изявление Трюдо заяви, че е помолил Джон Макалъм да се оттлеги, но не посочи причината за това.

Арестът на Мън Уанджоу по искане на САЩ разгневи Китай и успя да обтегне отношенията на азиатската страна с Китай. Мън е обвинена от САЩ в нарушаване на санкциите срещу Иран. Както тя, така и Huawei, отричат обвиненията.

В изявление канадският премиер посочва: “Снощи поисках и приех оставката на Джон Макалъм като посланик на Канада в Китай”. По думите му ветеранът дипломат е служил на канадците почтено и с много различни позиции от тези на кабинета.

Макалъм си навлече критики във вторник, когато публично заяви, че искането на САЩ за екстрадиция на Мън е голяма грешка. На следващия ден той направи изявление, в което посочи, че се е изразил “неправилно” и съжалява, че коментарите му са предизвикали “объркване”. Но в петък беше цитиран да казва, че ще е “чудесно за Канада”, ако САЩ отхвърлят искането.

Макалъм беше назначен за посланик на Канада в Китай през 2017 г., след като слезе от поста на министър на имиграцията. Канадските медии твърдят, че той е нямал търпение да поеме поста заради силната си лична връзка с Китай. Неговата съпруга е китайка. Макалъм е случил и като министър на отбраната на Канада в периода 2002-2003 г.

Междувременно Huawei отрекоха отново обвиенията.

"Заложените в тях твърдения и хипотези са обект на вече разрешен между страните граждански процес, в рамките на който легитимно съдебно жури в Сиатъл отреди, че не намира каквито и да е вреди или други умишлени и злонамерени действия от страна на представители на Huawei по отношение на нарушаване на търговска тайна В следствие на това Huawei има пълното правно основание и аргументи да отрича, че компанията, нейни дъщерни дружества или филиали са пряко или косвено замесени в извършването на изложените от Министерството на правосъдието в САЩ обвинения. Освен това, Huawei не разполага с информация за извършени нарушения от страна и на г-жа Менг и има всички основания да вярва, че американското правосъдие ще достигне до същите изводи", се казва в изявление на компанията. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още