IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Стайков: Кредитите растат заради благоприятното развитие на доходите

В момента фирмите са изправени пред по-висока конкуренция на пазара, което ги принуждава да инвестират, твърди икономистът от ИПИ

09:55 | 28.01.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кредитите растат заради благоприятното развитие на доходите. Това коментира в ефира на БНТ икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Изказването му е по повод доклад на Българска народна банка (БНБ), според който има по-голям от очаквания ръст на кредитите както за предприятията, така и на ипотечните заеми за гражданите. От Централната банка предупредиха, че не трябва тези кредити да се увеличават по-бързо, отколкото растат доходите, защото това може да доведе до затруднения при тяхното връщане.

Според икономиста в момента се наблюдават две основни тенденции при кредитирането – едната е свързана с покупката на собствено жилище, а другата в инвестирането в имоти с пазарни цели. 

Той уточни, че обикновено силното търсене води до повишение на цените, каквото има и в момента. „Засега ситуацията не е притеснителна и е малко пресилено да се говори за ръст на необслужваните кредити. БНБ просто дава ранни сигнали за потенциални рискове, както прави всяка година“, добави икономистът.

Той предупреди, че хората, които възнамеряват да теглят кредит, трябва да се отнасят със сериозно отношение и внимателно да планират особено ако кредитът е дългосрочен.

Ръстът на лихвите е следствие от политиките на ЕЦБ, той се очакваше, но са възможни и по-продължителни икономически спадове, посочи Стайков.

Той посъветва хората да се интересуват от дългосрочната перспектива, когато прибягват до кредити, да бъдат по-консервативни в разходите си през следващите една-две години.

Според него фирмите са изправени пред по-висока конкуренция на пазара, което ги принуждава да инвестират. „За да покрият липсата на инвестиции, някои от тях използват взетия кредит за оборотни средства, а докато други за разширяване на работния процес“, обясни още икономистът.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
baba_meca
преди 5 години
Ако човек е с достатъчно високи доходи, за да покрие нуждите си, защо му е да взема кредит?По-скоро колкото повече кредити има, толкова на хората не им стигат парите и са по-бедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
LaCosta
преди 5 години
Ти като си такъв голям специалист, я кажи кое от написаното от АВВА не е вярно:"s3 е завършен политик, разбирай наемен убиец на собственият си народ!Ако не мислиш да имаш деца или най-много едно, номерът му върви.Евроатлантическите ценности предполагат егоизъм.Ако спре Тикво-Рапона да взема заеми (а старите трябва да се ВРЪЩАТ)тъдява става мацано *** с тикви! Голям мазал и оптимистите ще се уд'зверят яко!"Нима ако лихвите в България се вдигнат с 2-3% няма да се получи същата трагедия като през 2009-2013 г.?Нима сегашните невероятни икономически успехи на страната ни не са резултат от отрицателните лихви на ЕЦБ и налятите трилиони евро и долари?Нима въпреки невероятните успехи на евроатлантическите ценности у нас, българите не продължават да се евакуират от страната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
То между неговите и твоите писaници всъщност разлика няма. Единствено дето служите на различни господари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
hob6
преди 5 години
Човека е реалист и обективен.Въпроса е,какво е накарало мозъка му да възприеме този начин на съществуване,за естествен и нормален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
На мен не ми е жал за него, перфектен е за политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
s3 е завършен политик, разбирай наемен убиец на собственият си народ!Ако не мислиш да имаш деца или най-много едно, номерът му върви.Евроатлантическите ценности предполагат егоизъм.Ако спре Тикво-Рапона да взема заеми (а старите трябва да се ВРЪЩАТ)тъдява става мацано *** с тикви! Голям мазал и оптимистите ще се уд'зверят яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
abdul
преди 5 години
Не е *** човека, разтълкува го като за ***, че иначе не се разбира достатъчно добре от написаното..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 4
ivgor
преди 5 години
s3, Вие сте завършен ***. Жал ми е за Вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 36
s3
преди 5 години
НОрмално е когато имаме стабилитет и доходите на хората растат постоянно с двуцифрени проценти всяка година, то тогава и кредитите растат. Когато хората са сигурни в утрешния ден, че каквото е било преди година, такова ще е и днес, така ще е и утре и няма нищо да се промени, тогава те започват проекти и вземат кредити. Браво и дано още дълги години да сме все така стабилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още