IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на доходите в Русия вече е постоянна тенденция

Ускоряващата се инфлация, растящите данъци и строгата бюджетна политика почти не оставят съмнения, че през 2019 г. доходите ще продължат да се топят

11:44 | 28.01.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Реалните доходи в Русия са намалели с 0,2 на сто през 2018 г. – спад за вече пета година поред, пише руският в. „Ведомости“, като се позовава на официалната статистика.

Според финансовия аналитик Кирил Тремасов това е безпрецедентно продължителен спад на доходите в най-новата история на Русия, какъвто не е имало дори през 90-те, посочва БТА. Ускоряващата се инфлация, растящите данъци и строгата бюджетна политика почти не оставят съмнения, че през 2019 г. доходите ще продължат да се топят, прогнозира той.

На свой ред икономистът Светлана Мисихина очаква през 2019 г. заплатите в Русия да растат доста по-бавно, отколкото миналата година и да се увеличат едва с 1,5 процента.

Избирателният цикъл в Русия приключи и заетите в бюджетния сектор не бива да очакват ускорено вдигане на заплатите, коментира колежката й Наталия Орлова.

Проблеми има и с други видове доходи на населението - пенсиите и социалните плащания все още не са стигнали нивата от 2016 г., а доходите от предприемачество намаляват, посочва още „Ведомости“.

„Сам по себе си политическият курс на режима (в Русия) поначало бе изцяло приемлив за хората, неприемлив е само резултатът - растящата бедност. Тъкмо тя политизира хората, кара ги да преразгледат одобрителното си отношение към действията на властите", разсъждава политологът Абас Галямов.

Поради страх от протести властите са принудени да дават все повече пълномощия на силовите структури. Това влошава още повече инвестиционния климат и съдейства за по-нататъшна деградация на икономиката. Което на свой ред води към нова фаза в понижаването на жизненото равнище и разрастване на протестните нагласи, смята експертът. „Изход от тази задънена улица не се очертава“, констатира той.

Основният риск е, че гражданите постепенно осъзнават едно противоречие: те усещат, че държавата е силна, но и друго - че властта е неспособна да повлияе на текущите икономически тенденции, отбелязва анализаторът Михаил Виноградов.

В редакционен коментар на същата тема „Ведомости“ нарича „два важни резултата“ от равносметката за 2018 г. продължителния спад на доходите в Русия и намаляването на населението, регистрирано за пръв път от 10 години насам, посочва още БТА. 

„Проблемът е, че става дума за тенденция, за стабилен коловоз, в който жителите на Русия, ако не стане нещо изключително, предстои да живеят в близките години“, пише всекидневникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 43 rate down comment 18
0pk
преди 5 години
Ае у САШ месец без заплати бачкаха цялата администрация, тука за руснаците тръгнали да се вайкат некви :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 65 rate down comment 12
korn
преди 5 години
Ти Русия с България ли я сравняваш,дотам ли я докараха руснаците.Най голямата държава в света,най богата на природни суровини,ядрена сила с малка България,която не е никва сила и няма природни суровини.И въпреки това заплати и стандарт на живот едни и същи.Ти чул си българи да емигрират в Русия,аз не,но доста руснаци емигрират в България.А съотношението между население и територия,то България е сто пъти по гъсто населена от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 56 rate down comment 19
Achtung
преди 5 години
Хахахах за пръв път от 10 години им намалява населението, ние за 30 години сме всяка на минус, трудно ще достигнат нашата стабилност и предвидимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 20
michaelis12
преди 5 години
тая тенденция беше от 2014та обаче тия не щат да *** да го *** ... еббаси пустинняците .... глеам на снимката са тръгнали пеш, некой ше кае че немат пари, аз обаче мислим че е от екология щот за забранили дизелите .... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 65 rate down comment 9
khao
преди 5 години
скоро без венецуела, но сирия и турция са си опция ... може и Судан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 72 rate down comment 10
redcretin
преди 5 години
Няма страшно, винаги може да емигрират я в Куба, я в Северна Корея, а защо не и Венецуела ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още