IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националната здравно-информационна система ще бъде готова до края на 2019 г.

Утре НЗОК ще анализира подценените клинични пътеки и ако се прецени, средствата по тях могат да бъдат увеличени, заяви здравният министър

14:14 | 28.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Националната здравно-информационна система е в ход и трябва да бъде напълно готова в края на тази или началото на следващата година. Това коментира във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от Агенция „Фокус“. Той е на посещение в морския град, където бе открит Център по интервенционална рентгенология университетската болница "Св.Марина“.

Според Ананиев системата има 13 компонента, а за повечето от дейностите са обявени обществени поръчки, включително и за електронната карта, електронното досие и електронната рецепта. Той изрази увереност, че повечето от конкурсите няма да бъдат обжалвани, поради което документите ще бъдат отворени в близките дни.

Относно лекарските протести за по-високи заплати той коментира, че лечебните заведения в страната са търговски дружества и получават своите приходи от Националната здравно-осигурителна каса на база на заработените клинични пътеки. Ананиев уточни, че разпределението на приходите зависи от ръководството на лечебните заведения и когато има увеличение на обема от дейност, ще има и възможност за увеличение и на работните заплати.

„В Анекса към Рамковия договор за 2019 г. има увеличение на редица клинични пътеки и то може да се използва както за работните заплати на персонала, така и за подобряване на лечебния процес“, коментира още здравният министър пред журналисти.

От думите му стана ясно още, че предстои утре на заседание на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат разгледани някои случаи, в които пътеките, регламентирани с Националния рамков договор, са подценени. След като бъде направен анализ, е възможно да бъдат за отделени повече средства за пътеките, в които не достигат, добави здравният министър.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още