IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caterpillar обяви по-слаба от очакванията печалба

Дейността на компанията е пострадала от забавянето на строителния бизнес в Китай

15:57 | 28.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на машини Caterpillar обяви по-слаба от очакванията на анализаторите печалба през четвъртото тримесечие и понижи прогнозата си за цялата 2019 г. Тя беше засегната от забавянето на строителния бизнес в Китай, предава Ройтерс.

При обявяването на резултатите си през октомври миналата година Caterpillar опита да успокои притеснените инвеститори заради забавянето в Китай и на глобалното ниво, но оттогава редица компании, сред които Apple и FedEx предупредиха, че ще пострадат от охлаждането на китайската икономика.

Caterpillar съобщи, че през четвъртото тримесечие подразделенията ѝ във всички региони са регистрирали ръст на приходите, като най-голямо е било повишението в Северна Америка – най-големия й пазар по стойност.

Но продажбите в строителния бизнес в Азиатско-тихоокеанския регион са намалели заради по-слабото търсене в Китай.

Миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за ръста на световната икономика за втори път в рамките на три месеца, а Китай потвърди, че ръстът миналата година е бил най-бавният от 28 години, тъй като търговската война със САЩ е ударила промишленото производство.

Caterpillar обяви печалба от 2,55 долара за акция, което е доста под очакваните от анализаторите 2,99 долара, сочат данни на Refinitiv.

Общите приходи от продажби са нараснали с 11% до 14,34 млрд. долара.

Компанията прогнозира печалба за 2019 г. от 11,75-12,75 долара за акци, спрямо средните очаквания на анализаторите за 12,73 долара, по данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още