IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Оптимистичният вариант за приемане на еврото е 2022 г.*

Според финансовия министър евентуалните ценовите изменения няма да са свързани толкова със смяната на валутата, а по-скоро с конвергирането на доходите

16:28 | 28.01.19 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владислав Горанов <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Владислав Горанов Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Най-оптимистичната заявка за замяна на лева с евро би могла да бъде датата 1 януари 2022 г. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на гражданската дискусия „България по пътя на еврото“, на която гост беше и заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по въпросите на еврото Валдис Домбровскис.

Министърът припомни, че минималният срок за престой в ERM II е две години и ако хипотетично  България получи това лято съгласие за влизане, то срокът ще изтече през 2021 г. След това ще бъде необходима още поне една година за допълнителна подготовка. 

Въпреки това според Горанов някои процедури могат да протичат паралелно, което прави възможна датата 1 януари 2022 г.

„Всичко това би могло – оптимистично казано, да завърши на 1 януари 2022 г.“, посочи финансовият министър. 

Същата дата преди време назова и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

По отношение на наболялата тема с евентуалните рискове от увеличаване на цените след смяната на валутата министърът допълни, че подобен тип шокове са управляеми. Според него евентуалните ценовите изменения няма да са свързани толкова със смяната на валутата, а по-скоро с конвергирането на доходите.

Това не са инфлационни процеси, а по-скоро естествени, реални процеси, когато факторите на производство се отразяват на цените, посочи министърът.

По отношение на въпроса с инфлацията българският евродепутат Ева Майдел, която също бе част от дискусията, посочи, че по-високата инфлация всъщност се наблюдава в страните извън еврозоната, а в блока на единната валута тя всъщност е по-ниска.

Същата позиция застъпи и Валдис Домбровскис, който даде за пример последните пет държави, влезнали в еврозоната, определяйки ефектите върху инфлацията от процеса като ограничени.

Майдел също така допълни, че преминаването към еврото ще се отрази на икономиката и в друг положителен аспект, тъй като прогнозите са да бъдат спестени на година до 1 млрд. лв само от обмяна на валута.

Горанов коментира и възможността едни евентуални предсрочни парламентарни избори да забавят процеса по влизане в еврозоната. По думите му сроковете могат да бъдат променени, само ако поетите ангажименти не бъдат спазени.

„Това, което касае осъществяването на тясно сътрудничество по отношение на банковия надзор като финално решение, зависи от българската държава. Сегашното правителство е заявило желание това да се случи, но едно друго правителство може да има и друго виждане по въпроса“, посочи той.

Според министъра един евентуален вот няма да повлияе съществено на сегашния график, но липсата на парламент за определено време все пак може да отдалечи страната от зададените срокове.

Що се отнася до надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ) върху определените от нея български банки, Горанов посочи, че вече има избрани изпълнители, които да извършат стрес тестовете и всичко се развива по план. Министърът допълни също, че се очаква оценките да станат ясни до юни.

На въпрос за темпото, с което България се движи по пътя на еврото, Горанов допълни още, че от технологична гледна точка всичко върви добре и до лятото не се очакват съществени технологични проблеми, освен „недодялания скептицизъм“ на някои анализатори.

Според министъра все още има какво да се направи по отношение на структурата на паричния съюз, но той уточни, че проблемите на еврозоната не са в липсата на правила и процедури, а в тяхното прилагане. Министърът тук посочи като пример Италия и нейната фискална политика, като допълни, че подобни разминавания допринасят за изграждането на недоверие между отделните държави.

*Информацията е допълнена към 17 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
валутният борд не е перпетуум мобиле ,ако ме разбираш....в един момент се превръща във воденичен камък ,който в докладите за бг ЕС нарича "дисбаланси" така ,че единственият вариант за "излизане" е "влизане" в еврозоната ,НО....останалото сте го написали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Да,споделям твоето мнение и смятам че западняците не са деца които да излъжеш,просто те си стоят и наблюдават какво става и са наясно с крадливата ни ***.Колкото до Валутния Борд смятам че няма логика да фалираш една държава щото няма как да крадеш после от нея,особено сега с разни фондове и какти и ти описа шанса да се краде необятно чрез заеми.Аз силно се надявам да не влезем в ерозоната и да не приемем еврото.Еврото е за богати страни членки с много висок жизнен стандарт и доходи.Всички сме наясно как стоят нещата в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Frosty
преди 5 години
Nkavrakov, много точно казано. Нашите дърти партийни номенклатури искат да влязат в еврозоната за да се докопат до необятното финансиране от ЕЦБ, да си раздуят бюджетите до неузнаваемост и да усвояват(крадат) на воля, на гърба на германските данъкоплатци. Само че това вече няма как да стане, след като германците веднъж сърбаха попарата на гърците. Втори път няма да допуснат същата грешка и с България.Така че може да сте спокойни. България няма да влезе в еврозоната нито 2022-ра, нито 2025-та, нито 2027-***, а след това дали все още ще го има евросъюза, кой знае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
паунди ;)лично аз съм краен скептик,очаквам "шенгенски вариант"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
"може" ........прибалтиките го запазиха...при нас дали ще сме живи да разберем не съм уверен :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 години
Каква е валутата която е добре да държи човек при влизане в ЕРМ според теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 години
След споразумение между ЕЦБ, министрите и управителите на централните банки на страната кандидат и страните членки се фиксира централният курс на валутата (лева) спрямо еврото, при допустими колебания от +/- 15%. В случая с държава с валутен борд обаче курсът може да бъде запазен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 5 години
Горанов ЕбaBa Република България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
при влизане в ERM 2 автоматично борда отпада. /това е и смисълът на ERM/ .ако следиш всички медийни изяви ще "усетиш " по изявленията ,че с какъв ще се влезе се дискутира. Най -интересните "идеи" бяха изказани миналата година от 2 мастити немски професори/съветници на Меркел/ на конференция в София по повод ERM 2.В споразумението за ERM 2 от 2006г. има точка определяща помощ от ЕЦБ за националната ЦБ ако валутният курс премине границите от +-15 %.официалната Бг позиция е влизане и защитаване на сегашният курс. Тоест ако се влезе със сегашният БНБ си има гръб.Друг е въпросът ,че краен срок за приемане на еврото когато си в ERM2 НЯМА. Така ,че приказките за след 2 години ,даже при идеално развитие са са за деца :):)и не се обиждай ама...си писал "неточности" за принципа на работа на борда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
при влизане в ERM 2 автоматично борда отпада. /това е и смисълът на ERM/ .ако следиш всички медийни изяви ще "усетиш " по изявленията ,че с какъв ще се влезе се дискутира. Най -интересните "идеи" бяха изказани миналата година от 2 мастити немски професори/съветници на Меркел/ на конференция в София по повод ERM 2.В споразумението за ERM 2 от 2006г. има точка определяща помощ от ЕЦБ за националната ЦБ ако валутният курс премине границите от +-15 %.официалната Бг позиция е влизане и защитаване на сегашният курс. Тоест ако се влезе със сегашният БНБ си има гръб.Друг е въпросът ,че краен срок за приемане на еврото когато си в ERM2 НЯМА. Така ,че приказките за след 2 години ,даже при идеално развитие са са за деца :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още