IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йонко Иванов: Законът за водачите на МПС е литературно произведение

Законопроектът създава възможност за корупция, посочи председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка

18:11 | 28.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йонко Иванов: Законът за водачите на МПС е литературно произведение

Публикуваните два законопроекта – за водачите на МПС и за движението по пътищата, няма да доведат до намаляване на административната тежест, каквито са плановете. Това заяви Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Законът за движение по пътищата съдържа резонни текстове до известна степен. Законът за водачите на МПС е литературно произведение. Не е писан като закон и прозира нишка с възможности за корупция, особено в първата част, където има изменения спрямо психологическите изследвания или начина им на провеждане. До момента имаше регистър на ДКЦ, на базата на който само те можеха да упражняват тази дейност. Сега всеки психолог може да отвори лаборатория", съобщи експертът.

Иванов е на мнение, че към тези два закона трябваше да се появи още един, за да може да се говори за създаването на нов закон, който има три отделни подзакона.

"Около 850 са автошколите в България, от които около 200 са от Министерство на образованието. Реално са около 600. От тях около 30% са в сивия сектор или т.нар. автоучилища, които работят на принципа на измамата спрямо клиентите на базата на ниски такси и така се получава възможността за корупционни измами. Бездействието на държавата към нелоялната конкуренция води до увеличаване на автошколите в сивия сектор", смята председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Той е категоричен, че трите закона трябваше да бъдат поставени едновременно. "Законът за водачите на МПС влиза в обяснителен режим за самите изпити за кандидат-шофьорите. Не е ясно например кой ще направи интерактивните клипове за възприятията и поведението на кандидата", риторично попита Йонко Иванов.

Повече от разговора вмижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
докато си мислиш за живково време и непрекъснато правиш паралел с най-черното време от нашата история, все такива парламенти ще си избираме ... ех, младост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
как работи ? ... не са ли още в Коледна ваканция ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
ПИЧ
преди 5 години
Ех тоя парламент, дето го избираме и постоянно работи - та всички се чудят какво да изменят, стотици са лобистките текстове, лоши текстове, а други, които трябва да се поправят въобще не се пипат. Нека - парламента да се свиква 1-2 пъти в годината, когато има какво да поправя и да се разотидат /всеки има някаква професия/- така е било по- Живково време.От един закон - цели три-четири закона ще сътворят, ще вдигнат глобите до небето, ще наложат купища ограничения - вместо да освободят пътя и да освободят аварийната лента за движение на коли (особено София-Пловдив).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още