IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Няма срив на инвестициите

Разходите в бюджета се правят напълно законно, твърди финансовият министър

19:46 | 28.01.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Владислав Горанов. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Владислав Горанов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Инвестициите в България не само не са се сринали, а и растат. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира в понеделник критиките на президента Румен Радев, които той отправи по-рано днес.

Според Горанов това се вижда с новите производствени предприятия.

„За съжаление, не отива на високопоставени политици да се подвеждат по сравнението на неокончателни с окончателни данни от статистиката, каза финансовият министър. Когато излязат окончателните данни за 2018 година ще се види, че инвестициите не само не са се сринали, но са и нараснали, така както през 2017 година са се увеличили спрямо 2016 година“, добави Горанов. 

Очевидно с думите, че са нужни предсрочни избори, държавният глава заявява, че не одобрява сегашното правителство, каза Горанов. Аз обаче мога да кажа много добри неща за сегашното правителство - като например, увеличението с 30 процента на Брутния вътрешен продукт за последните няколко години, имаме 40 процента повече данъчни приходи в бюджета и увеличение с 50 процента на минималната работна заплата и то до края на 2018 година. Това са все неща в полза на хората, но всеки има право на политическа позиция. Единственото което е сигурно е, че президентът има право на подобен коментар, каза Горанов. 

Няма нито един лев в разходната част на бюджета, който да надхвърля гласуваните със закона за държавния бюджет разходи, каза още Горанов, запитан дали е съгласен с думите на президента Радев, че парите от бюджета се харчат непрозрачно. Не от вчера правителството има право да размества отделни разходи в бюджета - това го имаше и в закона за бюджета от 1996 година и тогава дори не се искаше решение на МС, а ставаше само с подпис на министър на финансите, каза Горанов. С решение на първото правителство на Бойко Борисов приехме закон за публичните финанси и това се вменява в задължение на правителството, уточни той.

Запитан за коментар за обвиненията от страна на президента за непрозрачност при избора на изпълнител на определени поръчки, по точно за изтребителите F16, Горанов каза, че изборът на Локхийд Мартин /производител на бойната машина/ е бил възможно най-прозрачен - с дебат и с решение в парламента. Друг е въпросът дали по какъв начин се вижда това от отделните заинтересовани стани, добави той . Ако гледате днес отчета на президента - думата "изтребители" фигурира много повече от думата "политика" и думата "доход", посочи финансовият министър.

По-рано през деня той заяви, че най-ранната дата за прием на еврото от България е началото на 2022 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
този "господин" не беше ли казал преди време, че корупцията било "вестникарско понятие"? Те масоните само такива лицемерни марионетки си намират... възгордели се личности, готови да продадат душата си на дявола за някой лев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 5 години
Преките чуждестранни инвестиции в света са на най-ниското си ниво от 2009 г.https://***.investor.bg/drugi/338/a/prekite-chujdestranni-investicii-v-sveta-sa-na-nai-niskoto-si-nivo-ot-2009-g-275682/Кво има за чудене ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Прибран от улицата - и той като Дончев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Най доброто място за един министър е в затвора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 4
lyusien
преди 5 години
Знаете ли Този човек наистина ли си вярва На него ли да вярваме или на Б Н Б която обявява официалните данни за инвестициите Там се вижда че има рязък спад на инвестициите и твърденията му за официални данни които идват със закъснение не може да ни стопли Колкото до бюджета и това предизвиква смях във твърденията му Бюджета се приема от Н С за да се изпълнява Когато са заложени държавни инвестиции в пътища В и К комуникации саниране ен ефективност не ги изпълняваш както са по тримесечия и месеци а накрая ги отчиташ като бюджетен излишък това е срам за майстора т с този които прави бюджета защото спестените инвестиции лишават Б В П от по голям ръст И защо не го попитате как имаме нарастванена БВП с 30 % за последните няколко години като средногодишния ръст на Б В П е между 3 и 3.5 % Колко са тези няколко години ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още