IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон и Каракас в спор за венецуелската петролна компания

САЩ налагат санкции над PDVSA, Мадуро ги обвини, че се опитват да откраднат концерна

09:05 | 29.01.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Цистерна на&nbsp;PDVSA зарежда държавна бензиностанция в Каракас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Цистерна на PDVSA зарежда държавна бензиностанция в Каракас. Снимка: Ройтерс

Като реакция на битката за власт във Венецуела САЩ налагат санкции над местната държавна петролна компания PDVSA. Наказателните мерки трябва да останат в сила, докато преходното правителство или демократично избрано правителство не заемe поста си в южноамериканската държава, заяви във Вашингтон финансовият министър Стивън Манучин.

Компаниите ще могат да купуват и в бъдеще петрол от Венецуела, но плащанията следва да се осъществяват на блокирани сметки.

Правилата следва също така да гарантират, че рафинериите в САЩ, пряко зависими от доставките на петрол от Венецуела, могат да продължат да работят. Американското дъщерно дружество на PDVSA, Citgo, може да продължи да функционира, стига да се извършват плащания към блокираните сметки, а не към вече не признаваното от САЩ социалистическо правителство на Николас Мадуро.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро пък взе контрамертки. Съединените щати се опитват незаконно да завладеят компанията Citgo, филиал на държавната петролна компания PDVSA в САЩ, каза той, цитиран от Ройтерс. „Днес (б. ред. в понеделник) Съединените щати решиха да поемат курс към кражба на Citgo от Венецуела", каза Мадуро в телевизионно предаване, в което бе показан как посреща венецуелски дипломати, върнали се от САЩ.

„PDVSA ще предприеме юридически, политически, оперативни и търговски мерки, за да защити интересите на Венецуела в САЩ", каза още държавният глава.

Лидерът на венецуелската опозиция, самопровъзгласил се за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела Хуан Гуайдо заяви в понеделник, че е разпоредил Конгресът да започне процедура по определяне на нови членове на съвета на PDVSA и на американското ѝ подразделение Citgo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
Вашингтон и Каракас в спор за венецуелската петролна компанияСАЩ налагат санкции над PDVSA, Мадуро ги обвини, че се опитват да откраднат концерна --------------------------------------------------------------------ибааси маммата, иббаси и змията тия се разпореджат кат у тех ..... то целия свет е техен само дет некви случайни държави има върху техните ресурси .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 5 години
Да си дойдем на думата ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още