IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолози: Президент пред нервна криза или балансирана институция

Ще има ли нов политически проект Румен Радев коментират Мария Пиргова, Андрей Райчев, Румяна Коларова и журналистът Недялко Недялков

10:54 | 29.01.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Политолози: Президент пред нервна криза или балансирана институция

Ден след речта на президена Румен Радев за отчета си за втората му година на "Дондуков" 2, в който държавният глава не се отклони от заявката си от началото на мандата да сложи край на "безкритично наблюдаващия президент" и отправи своите критики към властта, наблюдателите продължават с коментарите и анализите си.

"Речта на президента беше изключително силна. Тя не може да остане сама в пространството. Зависи от българите, дали ще подкрепят конституцията и законите. Не можем повече да разрушаваме институциите. Радев смени позицията си от "няма нужда от избори" към "избори". Показателите на държавата, смъртността, падането на образованието и конкурентоспособността – институциите западат. Не би трябвало да съществува такава държава в ЕС", подчерта политологът доц. Мария Пиргова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според журналиста Недялко Недялков президентът е поел ангажимент, който не може да изпълни.

"Това е президент пред нервна криза. Той иска да свали легитимното правителство, за да прокара своята марка изтребители. Той превишава законните си правомощия. Каза, че няма да работи с легитимното правителство. За две години той не е стъпил в парламента. Той обвинява властта в корупция. Подкопава авторитета на прокуратурата. Той бламира властта. Той разпространява фалшиви новини", е мнението на Недялков.

Мария Пиргова контрира твърденията на събеседника си с аргументите, че управлението на ГЕРБ и действията на прокуратурата не действат ефективно. "Съдебната система не работи. Няма български инвестиции в страната. Радев намери своето място, както към НАТО, така и към Русия. Той е единствената балансирана българска институция. Президентът има огромна вътрешна легитимност", смята тя.

Недялко Недялков посочи, че Румен Радев се саморазобличава като лидер на опозицията. "Радев е рекламен агент на "Грипен". Жена му си купува рокли с държавна охрана. Президентът е патерица на БСП. Целта му е да създаде партия, която да управлява в коалиция с БСП", изтъкна още журналистът.

"Радев влезе в синхрон с БСП". Това заяви политологът Румяна Коларова пред bTV по повод отчета на президента за двете години от началото му на мандата. По думите ѝ обаче със заявката си за нов политически проект държавния глава е влязъл в противоречие с левицата. Според нея, за да създаде такъв проект му трябва позитивна програма.

Андрей Райчев пък е категоричен, че не вижда президента в нов политически проект. Коларова обясни, че президентът поддържа традицията, която Плевнелиев е създал, ежегодно да се отчита пред народа. Тя подчерта, че общото впечатление от отчета е, че това не е била от силните публични изяви на Румен Радев, тъй според нея той е бил доминиран от вицепрезидента. Според нея най-големият плюс на тяхното изявление е, че Илияна Йотова няколко пъти е изтъкнала, че са екип и работят в координация. "Не сме имали президентска двойка, която до такава степен да декларира, че е в синхрон и има силно партньорство", отбеляза политологът.

По отношение на предстоящите евроизбори Андрей Райчев заяви, че според него този път се наблюдава абсолютна убеденост на двете партии, че ще спечелят. "Червените искат разширяване на предмета на изборите властта, а ГЕРБ предпочитат да казват, че това са обикновени европейски избори", поясни Райчев.

Според Коларова темата за Елена Йончева ще доминира в предизборната кампания на БСП, а ГЕРБ ще се фокусират върху европейските теми.

Райчев каза, че се опитват да се приложат всички щампи на сатанизирането за Йончева, но няма да я уплашат, тъй като тя сама е решила да свали имунитета си и да бъде съдена. Затова по думите му било абсурдно да искат 20 хил. лева парична гаранция.

За изборът на изтребители политологът отбеляза, че според него хората не искат да се купуват никакви самолети. "Нашата политика страда от това, че се говори много общо за нещата" подчерта Райчев.

Повече от разговора в Bulgaria ON AIR вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 5
georgi_shum
преди 5 години
Да не говорим за синковеца му как дерибейства из софийските заведения :) Бил съм свидетел как НСО са му спасявала *** от бой, като се е правил на интересен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 10
khao
преди 5 години
Изобщо нищо не критикува, мрънка по незначителни теми докато остава репресивни законин да минат без вето или поне негативен коментар.. класически шапкар-изпълнител за нищо не ставащ, а деса дерибейства с колите на Нсо през ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Лобизма си е чисто престъпление, търгуване с влияние срещу пари или друго име за корупциятатова че няма закон против него е по обясними причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 12
Sakamano
преди 5 години
Щом смята, че процедурата е нарушена, да инициира правни действия. Но явно няма за какво да се хване и затова само си чeше езика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 10
redcretin
преди 5 години
Правителството трябва да бъде държано изкъсо!Не харесвам Радев, но откакто е президент - се представя отлично в частта с критикуване на откровените глупости на управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 10
Hahoto
преди 5 години
Речта си беше един предизборен пиар и ще оттече в канализацията като такава. Противопоставянето Радев - Борисов е стандартна политическа борба, на която не и достигат интелект, визия, добър тон. В общественото пространство се изсипват кофи заучени фрази за до болка познати проблеми, но всичко остава до там. Измислени сензации се истеризират от медиите, а реалните се замитат под килима. Тонът между институциите е като между агитките на футболен мач, за това от страни за обикновените хора изглеждат ***.отски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 7
многодобре
преди 5 години
...да държиш да се спазва закона , да искаш да се изпълняват точно и прозрачно приетите параметри в един официално обявен от държавата конкурс , това ли наричаш лобизъм? ...захапали сте всички вие соросоклакьорите една теза и я повтаряте постоянно въпреки факта , че Президента, винаги когато става въпрос за направения избор от правителството казва, че основното нещо, което го тревожи е неспазването на гласуваните параметри по процедурата за избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Факт, но не мисля, че на президента му е работа да лобира. Някой депутат - може, ама чак президента - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Корупция е грозна дума. Нека го наречем лобизъм. Лобизмът не е престъпление. Дори да няма предварителна договорка, лобиста по традиция получава някаква отплата. След като му изтече мандата може да му предложат да стане консултант в някоя фирма (несвързана с Грипен, за да не си помисли някой нещо), или да го поканят да изнася лекции в Швеция... Начини се намират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Всъщност в едно интервю от преди години, точно Радев бе казал, че ф16 са най-добрите бойни самолети. Та вероятно има нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още