IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСП: Резултатите на Плана „Юнкер“ са преувеличени

Според Европейската сметна палата финансирането също така е облагодетелствало непропорционално по-големите държави в блока

11:45 | 29.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещата инвестиционна програма на Европейския съюз, чиято цел бе да съживи европейската икономика, е облагодетелствала непропорционално по-големите държави в блока, а високите ѝ резултати са били преувеличени. До този извод стигна Европейската сметна палата (ЕСП) в свой доклад, цитиран от Ройтерс.

Задача на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който бе създаден през 2015 г. и стана известен като плана „Юнкер“, бе да стимулира финансирането за по-рискови фирми и проекти, най-вече в областта на инфраструктурата, образованието и изследователската дейност.

Фондът имаше на разположение 21 млрд. евро под формата на финансови гаранции и пари в брой, с които да привлече инвестиции за поне 315 млрд. евро до средата на 2018 г. През юли Европейската комисия заяви, че програмата е надминала очакванията и е набрала общо 335 млрд. евро.

Според Европейската сметна палата, която прави оценка и проверка на разходите на ЕС, обаче „обемът от мобилизирани инвестиции може да е преувеличен“. Договорените операции в края на тригодишния план биха могли да мобилизират максимум 236 млрд. евро, ако инвестираните пари привлекат изцяло очаквания капитал, показват заключенията на одитора.

Механизмът наистина е успял да набере финансиране, за да стимулира инвестициите, отчита докладът на ЕСП. До юли 2018 г. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е одобрила 65,5 млрд. евро пряко финансиране, надминавайки целта за 61 млрд. евро. Сумата включва четирикратно увеличаване на по-високорисковите финансиращи операции спрямо 2014 г., посочва БТА. 

Докладът, който потвърждава някои опасения, повдигнати още през 2016 г., обаче посочва, че инвестиционният план може да няма добавена стойност, тъй като не е ясно дали всъщност не е привлякъл средства, които така или иначе е щяло да бъдат инвестирани.

„Част от парите отидоха за проекти, които можеше да използват други източници на обществено или частно финансиране макар и при различни условия“, се казва в доклада.

Възможен начин ЕФСИ да се справи с тази неяснота, е да оценява дали проектите могат да получат други форми на финансиране, препоръчва докладът на сметната палата. 

Също така от ЕСП посочват, че налице е непропорционално и „небалансирано“ разпределение на средства по ЕФСИ към по-големите държави в ЕС, въпреки че те не са най-бедните в блока.

В отговор на критиките от ЕК заявиха, че фондът е успял със задачата си да се справи с недостига на инвестиции и е подсилил, а не заменил, други финансови инструменти.

От комисията посочиха също, че географското разпределение на инвестиции зависи също така и от размера на икономиките, които ги получават, което е основание повече средства да отиват при по-големите държави.

Срокът за действие на плана бе удължен до края на 2020 г., като новата му цел е да мобилизира най-малко 500 млрд. евро инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още