IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предстои за технологиите при имотите през 2019 г.?

"Проптех" прави имотната индустрия по-ефективна и спестява пари

12:57 | 03.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологиите в имотите или „проптех“ имаха успешна 2018 г., както от гледна точка на по-широкото разпространение, така и като финансиране. Само през третото тримесечие на миналата година секторът е привлякъл рисков капитал на стойност 4,6 млрд. долара, пише консултантската компания JLL.

“Снежната топка ще продължи да се уголемява и през 2019 г.“, казва Михир Шах, главен изпълнителен директор на JLL Spark, глобален фонд за рисков капитал в областта на технологиите в имоти на стойност сто милиона долара.

„Проптех“ иновациите променят начина, по който се изграждат, управляват и използват имотите – от намаляването на строителните разходи и опростяването на документацията до осигуряването на достъп на наемателите до удобствата в сградата чрез приложение.

Като цяло това прави индустрията по-ефективна и й спестява пари. Например, облачен софтуер за сътрудничество прави строителните екипи по-ефективни, което в крайна сметка може да намали разходите за служители и да ускори изпълнението на проекта.

Шах прави няколко прогнози за това как „проптех“ ще повлияе на бизнес имотите през 2019 г.

Разпространението ще продължи да се ускорява

„През 2018 г. имаше осезаемо нарастване на апетита на инвеститорите и собствениците на имоти да пробват нови технологични продукти. Те осъзнават, че тези нови продукти може да имат положително въздействие върху бизнеса им“, казва Шах.

Промяната на мисленето започва да ускорява навлизането на проптех. „Преди често компаниите преминаваха през двугодишен цикъл на преценка на нов продукт. През 2019 г. все повече компании ще се надпреварват да възприемат първи даден продукт. Ако той се окаже с добра възвръщаемост, компаниите ще го приложат по-широко в практиката си.

Технологичните компании ще стимулират промяната

В миналото повечето протех стартъпи бяха създавани от професионалисти в областта на недвижимите имоти, които смятаха, че могат да се справят с проблеми в индустрията чрез технологии. В последните години това се промени и сега технологичната индустрия е начело на промяната в сектора, казва Шах.

„Виждаме технологични предприемачи, които изграждат компании, съсредоточени върху бизнес имотите, защото съзират огромна пазарна възможност. През 2019 г. ще продължим да наблюдаваме приток на таланти в областта на високите технологии, които навлизат в света на проптех, като помагат за ускоряването на темпа на иновации“, отбелязва Шах.

Навлизане на изкуствения интелект

Имотната индустрия генерира голямо количество оперативни данни и информация за трансакции. Те може да са твърде много за собствениците на имоти и наемателите, които се стремят да уловят ключовите тенденции.

Но новите технологии помагат за осмислянето на тези данни чрез изкуствения интелект.  Например, VergeSense използва сензори, за да записва какво точно е от значение за наемателите на офис сгради и позволява на компаниите да създадат графици за използване на конферентните зали и други пространства в офиса. Данните може да бъдат използвани за създаване на оптимален план и разпределение в офиса, включително колко конферентни зали са необходими, кои пространства в офиса трябва да бъдат разширени или намалени.

„Много технологии, основани на изкуствения интелект, се появиха тази година и те ще започнат да показват възможностите си през 2019 г.“, отбелязва Шах.

Приложенията за наематели ще станат по-популярни

През 2018 г. собствениците на офис сгради показаха интереса си към приложения за наематели, които осигуряват лесен достъп до сградата и до редица услуги в самите сгради. Те позволяват, например, наемател да резервира място за урок по йога, предлаган от собственика на сградата, или да поръча храна от продавач на място.

„Въпреки че за тези приложения се говори много, проптех индустрията бавно ги възприема. Очакваме това да се промени през 2019 г.“, казва Шах. Наемателите искат по-добри, по-гъвкави работни пространства, а собствениците на имоти започват да усещат натиск за създаване на по-добро преживяване на наемателите чрез използването на дигитални приложения и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още