IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Момчил Карабулев: Huawei е жертва на лов на вещици

Криминалните обвинения към компанията са част от поредния ход на политическата игра на Доналд Тръмп, твърди главният редактор на Mobilebulgaria

12:49 | 29.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Момчил Карабулев: Huawei е жертва на лов на вещици

Китайската технологична компания Huawei е жертва на лов на вещици, а САЩ използват своето силно влияние, за да притискат своите съюзници от НАТО да изоставят оборудването на концерна. По този начин Момчил Карабулев, главен редактор на Mobilebulgaria.com, коментира напрежението между Вашингтон и компанията в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Със сигурност основните основания на САЩ на този етап са политически. Американците гледат на 5G като на стратегическо предимство, тъй като 5G мрежите ще свързват буквално след няколко години цялото им общество - от заводи до умни градове, автономни автомобили и др. Военните също имат причина да гледат към 5G мрежата, защото съвременната война се води и по информационен начин. Който контролира интернет или атакува по киберначини оборудването на противника, може да има голямо предимство“, каза Карабулев.

По думите му САЩ гледат с недоверие на Huawei, но на практика нямат никакви основания, никакви доказателства, че компанията шпионира или че сътрудничи на китайското правителство.

Според Карабулев последният акт от тази борба – 23-те криминални обвинения към Huawei, са част от поредния ход на политическата игра. „Притиска се Huawei като част от опитите на Тръмп (б. ред. американския президент Доналд Тръмп) да си договори условия с Китай в търговските отношения“.

Според специалиста една евентуална забрана за ползване на оборудване на Huawei в Европа със сигурност ще забави с месеци и години навлизането на 5G на Стария континент.

„Китайците имат предимството, че осигуряват качествено и евтино оборудване, което се оценява от всички европейски оператори или поне повечето от тях. А другите конкуренти Nokia и Ericsson все още изостават в някои отношения спрямо Huawei. Те се въздържат засега от коментар за ситуацията с Huawei, защото имат много работни места в Китай. Така че ако китайската страна реши да предприеме ответни мерки към тях, те ще пострадат сериозно“, каза Карабулев.

Имат ли САЩ конкурентен производител на 5G оборудване и какви са бъдещите ходове – вижте във видео материала! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 24
khao
преди 5 години
Изобщо не е лов на вещици, както и да е... но поне вече знам нивото на Mobilebulgaria.com ... лоша реклама, седларов, лоша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 23
khao
преди 5 години
Изобщо не е лов на вещици, както и да е... но поне вече знам нивото на Mobilebulgaria.com ... лоша реклама, седларов, лоша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Стефчо
преди 5 години
Със сигурност основните основания на САЩ на този етап са политически. Американците гледат на 5G като на стратегическо предимство, тъй като 5G мрежите ще свързват буквално след няколко години цялото им общество - от заводи до умни градове, автономни автомобили и др. Военните също имат причина да гледат към 5G мрежата, защото съвременната война се води и по информационен начин. Който контролира интернет или атакува по киберначини оборудването на противника, може да има голямо предимство, каза Карабулев.По думите му САЩ гледат с недоверие на Huawei, но на практика нямат никакви основания, никакви доказателства, че компанията шпионира или че сътрудничи на китайското правителство.Палачинката вече се е обърнала. Тия ще се опитат да спрат кинезите с всякакви средства. Дано да нямаме съдбата на два японски града.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още