IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългият път на икономическото преустройство на Венецуела

Близо 80% от венецуелците в момента са в състояние на бедност, твърди банкер

13:13 | 29.01.19 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Независимо от политическия път, по който ще поеме Венецуела, където председателят на парламента Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент, като предизвика настоящия държавен глава Николас Мадуро, преустройството на венецуелската икономика ще отнеме време. Това е мнението на икономисти и наблюдатели, цитирани от AFP.

"Ще трябва да бъде изминат дълъг път, преди да се върне предишният стандарт на живот в страната", твърди с определена нотка на оптимизъм Рикардо Хаусман, венецуелски икономист в САЩ, който ръководи Центъра за международно развитие в Харвард.

Показателите обрисуват ситуация на икономически крах със спад на брутния вътрешен продукт, оценяван на 50 процента от 2013 година, когато Мадуро дойде на власт, минимална заплата от 7 долара на месец и инфлация от 1 700 000 процента през 2018 година. Тази ситуация доведе до огромен недостиг на храна и масово изселване на жителите на страната. Според ООН 2,3 милиона венецуелци са имигрирали от 2015 година.

"Бързината, с която обедняват венецуелците, е ужасяваща. Близо 80 процента от тях в момента са в състояние на бедност", каза президентът на Интерамериканската банка за развитие Луис Алберто Морено. Той официално обяви в четвъртък "желанието си да работи" с Хуан Гуайдо.

Според Хаусман сегашната ситуация води началото си от идването на власт на Уго Чавес през 1999 година.

"Той лиши обществото от всичките му икономически права. Той отчужди всичко, петролните компании, стоманолеярните заводи, циментовите заводи, банките, супермаркетите, 6 милиона хектара земеделска земя", твърди икономистът, като подчертава, че последицата от това е "унищожаване" на частния сектор.

Правителството на Чавес обаче се е възползвало от петролния бум, започнал през 2004 година. С приходите от петрола, то е успяло да увеличи вноса на стоки, които страната не произвежда, и да вземе заеми от международните пазари.

Системата започнала да буксува през 2013 година, когато у пазарите се появили съмнения за платежоспособността на страната. Тя блокирала съвсем през 2014 година със спада в цените на петрола. Този спад принудил страната драстично да намали вноса на продукти от първа необходимост, с което недоимъкът станал още по-голям.
Символ на този упадък е спадът на петролното производство, достигнало 1,1 милиона барела на ден - най-ниското ниво за 30 години. Причина за това е липсата на инвестиции, въпреки че страната притежава най-големите резерви суров петрол в света.

Според Хаусман за излизането от кризата е необходимо най-напред да "се върнат на обществото икономическите му права, за да може то да организира производството". След това трябва да се сложи край на недостига на валута чрез мащабно международно финансиране, което, според него, трябва да е координирано от Международния валутен фонд (МВФ).

Успоредно с това трябва да се задейства план за хуманитарна помощ, за да се покрият основните нужди на населението.

Едно преустройство, което ще зависи от политическия път, по който ще поеме Венецуела, и който е по-несигурен от всякога предвид инициативата на Хуан Гуайдо.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 0
Ники Джиков
преди 5 години
Абе когато границите са затворени и не те пускат да се махнеш, нещо не е наред. Било то 5, 50, 100 години или вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 7
Otka4eni reformatori
преди 5 години
*** е ***. А ти си просто един тъпу,нгер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 4
vankata89
преди 5 години
Мадура трябва да си ходи. Едно обаче много ме радва. Че я няма старата ни президентка Плевнелиев да каже колко е лоша Русия че го подкрепят което е така. Това само щеше само да ни обтегне излишно отноенията ни с Русия от което можем само да загубим. Та в момента много ми харесва че държавата ни няма мнение не си струва да е караме с никой заради тези латиноси. Техните проблеми не са наши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 5 години
на *** няма смисъл да им обясняваш квото и да е, направо ги псувай ... пестиш време и нерви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 2
VVD
преди 5 години
Не е лошо да говориш с някой, който е по-запознат с реалността във Венецуела, а и да проверяваш нещо, преди да коментираш. За кои санкции на петрол става на въпрос ?? САЩ все още купуват нефт от Венецуела (или не знаеш ? ). Сега ще ти дам един пример от времето на Чавес (по-точно 2011 година) - минималната работна заплата (след увеличенията) е 360$ по официален курс 4 боливара за долар, аз продавам там на черно на курс 12 боливара за долар (в последствие разбирам, че съм се "минал", защото съм могъл да искам и 20 боливара за долар). Отивам в супермаркет и се оказва, че не мога да купувам колкото си искам от стоките, защото са в ограничени количества. Мисля, че този пример е достатъчен за да ти стане ясно за каква икономика говорим по времето на Чавес, който много обичаше да плюе по най-големият си "враг" САЩ, докато му доставяме зърно точно от този враг (и се смеем, докато го гледаме по телевизията как лъже), а той го бойкотира (и същевременно му провада нефт).Така че, първо уточнявай за какви санкции пишеш, после проверявай официалната информация, а най-накрая питай някой за реалността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Само 50 години? Монархията съществува от хиляди години. Значи, това е най-добрия обществен строй!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 16
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Я бе, умния капиталист, я ми кажи след като комунизма е толкова лош ще не се разпадна на 5-тата или на 10тата си година, ами изкара цели 50, а? Е, нали елош и не може да поддържа, държаа, икономика, надор. Що не се рзпадна по рано?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Чавес бе що-годе адекватен, но като подари нещата на шофьор, не става нещо, акъл си требе.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Така е, ама малка поправка. Мноооо амбиции бе!Да направиш тока без пари - ОК, ама и бензина без пари?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 14
Otka4eni reformatori
преди 5 години
След като тука няколко човека (в най широкия смисъл на думата) сте отявлени антикомунисти що не идете да се борите с лошия комунизъм в Китай, ами правите търговия с него? Или Комунизма в Русия и Венецуела е лош, пък в Китай е добър, може би?То така или иначе на колкото антикомунисти да се правите, след 20 години Китай ще доминира над целия свят и дефакто комунизма ще доминира над целия свят. Но, когато си тъ,п е завинаги....Колкото до Венецуела, що не си признаете, че Венецъела има икономическа криза заради санкциите и нищо друго, с? Ммм? Или нещете да си признаете.Щото Преди санкциите венецуалеа си продавашем петрола, печелеше и развавашем и на анрода (затова елош комунизма) И дфо толкова печелеше, че поддържаше най-ниската цена на гоеива в целия свят. И пак не беше на загуба. Айде стига сте ми говорили глупсоти тука уведени бол,ни мозъци. разбира те от икономика, колкот една амеба разбира. Ама иначе е най лесно да обвиняваме Мадуро и лошия комунизъм за всичко, нали? Как па Венецуела не беше в криза през първия мандат на Мадуро или по време на Чавес бе...... Ей... как ги намират американците толкоз ***,и хора да им защитават интересите не знам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още