IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: Еврозоната ще донесе стабилност и достъпност на средата в България

Не бива обаче да се създават свръхочаквания за приемането на единната валута, твърди банкерът

09:19 | 30.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Влизането в еврозоната ще донесе стабилност и достъпност на средата в България, а ефектите от приемането на единната европейска валута ще бъдат усетени от икономически активните хора. Това каза в ефира на БНТ банкерът Левон Хампарцумян. Той обаче предупреди, че не бива да се създават свръхочаквания за приемането на еврото в България, тъй като от много време страната ни е във валутен борд, обвързан с еврото и съществена част от промените вече са факт.

Той определи опитите за насрочване на дата за присъединяване към еврозоната като прибързани. Банкерът обърна внимание, че действително, ако през лятото получим одобрение и влезем във валутно-курсовия механизъм ERM II, то престоят на страната ни в т. нар. „чакалня“ ще бъде минимум две години. Хампарцумян обаче добави, че има редица технически параметри и изисквания, справянето с които може да продължи и повече време.

Според него за българина почти няма никакво значение дали в джоба има евра или левове,  но бе категоричен, че средата, в която България работи и се развива, ще стане по-стабилна и достъпна. 

Покачването на цените още при влизането в чакалнята за еврозоната Хампарцумян определи като спекулация.

Наивно е да се очаква България скоро да достигне нивото на живот на Германия, изтъкна Хампарцумян. Това по думите му обаче не означава, че животът е „по-мизерен“. Същественото с влизането в ERM II и оттам в еврозоната е, че никой няма да ни счита за потенциална заплаха за икономическото си бъдеще, поясни още банкерът.

Относно надзора върху българските банки, който ще бъде осъществяван от страна на ЕЦБ, финансистът посочи, че евентуални сътресения в дадена кредитна институция биха били по-лесно преодолими при влизането ни в еврозоната. Той обаче е категоричен, че случаят с фалита на КТБ не може да бъде повторен и към днешна дата, когато все още не сме част от ERM II и еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Това на снимката не е банкер, а инженер-химик, поставен от Иван Костов, навремето, чрез политическо назначение за директор на Уникредит Булбанк. Думите му в никакъв случай, не бива да бъдат приемани насериозно, защото още през далечната 2008ма година прогнозира, че България, била остров на стабилността, и нея Световна Икономическа криза, не я лови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още