IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2022 г. заплатите може да достигнат до 60% от средноевропейското ниво

Прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата ще осигури ръст до 50% от средната работна заплата в страната, посочи Виолета Иванова от КНСБ

11:36 | 30.01.19 г. 6
През 2022 г. заплатите може да достигнат до 60% от средноевропейското ниво

През 2022 г. можем да очакваме заплатите в България да достигнат поне до 60% от средноевропейското ниво. За този ръст обаче е необходимо и бързо нарастване на минималната работна заплата. Това каза Виолета Иванова, икономически анализатор в КНСБ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Нужен е прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата, като нарастването ѝ да достигне до 50% от средната работна заплата в страната и да може да осигурява нормална издръжка на домакинствата“, поясни тя и напомни за друго важно предложение на КНСБ –  въвеждането на коефициент на диференциация на минималната работна заплата на база образование

Според Иванова през последното тримесечие на 2018 г. в страната се наблюдава слабо нарастване на издръжката на живота, като темповете на нарастване на работната заплата са значително по-високи. “Цените на някои стоки, имащи съществен дял в домакинските разходи, обаче също се увеличават за сметка на намаляващите цени на тези, имащи по-малка тежест. Така се получава един компенсаторен механизъм и не може да се почувства осезаемо подобряване на благосъстоянието на населението въпреки ускорения темп на нарастване на реалните доходи, изчистени от инфлацията”, посочи икономическият анализатор.

Виолета Иванова е на мнение, че подобрението на ситуацията в страната минава през приоритизиране на качеството на образованието не само сред децата, а и сред възрастните, които са преустановили образователния си процес.

„За да намалее делът на бедните в страната е необходимо повишаване на образованието – оттук идва неравенството при заплащането и задълбочаването на бедността, това е и причината все повече компании у нас да изпитват недостиг на квалифицирани кадри“, отбеляза  представителят на синдикатите.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 0
popo323
преди 5 години
Празни статии написани от кухи хора !Каква е стойността на тази средно европейска заплата от която сме стигнали 60% , що един път не я пише ясно в статиите !Стигнали сме 60% от средните доходи , но никой не ги посочва какви са и за кои старани се отнасят ! То като си погледнете Борсата и всичко лъсва ,че е пълна лъжа за да се задържи властта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
На депутатите и министрите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 2
Maksim30
преди 5 години
Не мога да си представя ситуацията при която европейските заплати ще паднат толкова много че да са 60% от нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 2
khao
преди 5 години
се тая, до тогава тиквата ще направи данъците 150% от средноевропейските
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
kony
преди 5 години
Аз пък искам да знам защо все още няма приет Закон за фалит на физически лица в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
ПИЧ
преди 5 години
Ръста на минималната заплата (сега 560 лв) създава трудности и аз искам да поставя един сегмент в който тя създава трудности. За суми до минималната заплата не може да се извършва принудително изпълнение срещу лица, които са осъдени длъжници. Ако тази заплата стане 700 - 1000 лв, това са големи суми доход, срещу който не може да се извършва изпълнение. Нужна е промяна в съответния член на ГПК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още