IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела е готова да изнесе от страната 20 тона злато, но не е ясно накъде

На обща стойност от 840 млн. долара златото представлява около 20% от притежавания от централната банка ценен метал в страната

16:19 | 30.01.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Николас Мадуро. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Николас Мадуро. Снимка: Архив Ройтерс

Венецуелският депутат Хосе Гуера предизвика скандал със съобщението си в Twitter във вторник: руският Boeing 777, който кацна в Каракас ден по-рано, е пристигнал в столицата, за да отнесе 20 тона злато от трезора на централната банка в страната.

На въпрос откъде Гуера е наясно, бившият служител на банката не можа да даде надеждни доказателства, като само заяви, че има информацията от свои бивши колеги.

Дали това е просто поредният „скандален“ коментар на депутат в опит да се привлече общественото внимание към кризата във Венецуела? Не съвсем.

От миналия месец насам от централната банка са заделили точно 20 тона злато за изнасяне, посочва източник на Bloomberg, запознат с въпроса. На обща стойност от 840 млн. долара златото представлява около 20% от притежавания от финансовата институция ценен метал в страната, допълва източникът.

На фона на това, че президентът Николас Мадуро все повече губи контрол върху страната и нейните претърпели тежък удар финанси и банкови резерви, въпросът за това кой ще поеме контрола върху общо 200-е тона злато на Венецуела у дома и в чужбина се превръща в ключов въпрос.

Държавата дължи милиарди на своите покровители Русия и Китай, както и на облигационери, като в същото време се нуждае от стабилна валута, с която да купува храна за гладуващия си народ.

Венецуела се опитва от години да увеличи златния си резерв, като окуражава добива и дава на армията контрола върху обширни територии, богати на благородния метал. Държавната компания Minerven претопява метала в кюлчета, които военни самолети пренасят до военновъздушни бази около Каракас. Войниците редовно ги товарят на бронирани автомобили и ги изпращат към централната банка или на други предназначени места.

Миналата седмица Английската централна банка отказа официалното искане на Мадуро да изтегли 1,2 млрд. долара в злато, съхранявани там, след като високопоставени американски представители – сред които и държавният секретар Майк Помпейо, убедиха своите британски колеги да спрат достъпа на режима до неговите активи в чужбина.

В понеделник самолет на базираната в Москва авиокомпания Nordwind Airlines кацна на международното летище в Каракас, показват данни на сайта за проследяване на полети FlightRadar24.

Кремъл увеличи подкрепата си за Венецуела през последните години, като латиноамериканската страна се превърна в един от основните получатели на руски заеми и инвестиции.

По-рано днес руската информационна агенция РИА-Новости публикува интервю с Мадуро, в което той отново отказва да бъдат проведени предсрочни президентски избори в страната, които според него са равнозначни на изнудване.

Въпреки острия си тон президентът изрази готовност за диалог с опозицията, като също така заяви, че е възможно в него да участват и трети страни.

„Има няколко правителства, глобални организации, които демонстрират искрената си загриженост за случващото се във Венецуела, те призовават за диалог“, посочи президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 6
многодобре
преди 5 години
...това, което започна цру във Венецуела няма да успее! ...доскоро соросодрънкала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 15
korn
преди 5 години
Най богатата на петрол държава управлявана десет години от верни на Русия и Китай президенти и народа беден.Къде са парите от петрола?Там където са и парите от петрола на Русия,в шепа олигарси и мафиоти.В развитите държави също има олигарси и мафиоти,но има някакав ред и пари за народа.Ние по комунизма колко ги гледахме тези филми,шефовете от ЦК на БКП бориха лошите западняци,но децата им учиха на Запад,лекуваха се на запад и пиеха Джони,а народа чакаше на опашки за хляб и 15 години за Москвич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
На мъртвите президенти злато не им трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Това злато отдавна е изнесено, просто се подготвят, ако има смяна на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 13
Sokratus
преди 5 години
20 тона е полагащият се дял от златото за Мъдуро!Така, че да бе чувам лоши думи за този арен човек Мъдуро!!!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
Във Венецуела има яко машнинно гласуване:https://youtu.be/B10etAAUO74?t=859Какво не и харесвате на демокрацията там?!Опозицията, финансирана отвън разбира се признава единствено себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 19
khao
преди 5 години
руски самолет ! как си мислиш, дали ще го платят, каот им знаем грабителската история.. човека зе, златото, хвана самолета, дръжте му петите в Масква :):)Но това си е част от историята ... нас още ни грабят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
Анализ на ситуацията във Венецуела /30.01.2019 г./https://***.youtube.com/watch?v=B10etAAUO74----------------------------------------------------------да се обърне внимание на тоя кво говори за системата на гласуването при умрелите от глад и за здравеопазване, обучение, грамотност на населението и т.н. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 14
red6
преди 5 години
Въпроса е дали Венесуела или Мадуро ще го изнася златото. Според мен е второто, понеже му се подпали черджето под ду.пето :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 9
многодобре
преди 5 години
"...на фона на това, че все повече губи контрол над властта в страната...." ....според вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още