IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяемата енергия набира преднина пред въглищата

Нивото на възобновяемата енергия продължава да се покачва през изминалата година, достигайки 32,3% от общото производство на електроенергия в рамките на ЕС

19:03 | 30.01.19 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новите вятърни и слънчеви електроцентрали, както и онези, работещи с биомаса, заменят успешно въглищните централи през 2018 г., като този процес е особено явен в страни като Германия, Франция и Великобритания, съобщава Euractiv, позовавайки се на доклад на два големи мозъчни тръста. 

Нивото на възобновяемата енергия продължава да се покачва през изминалата година, достигайки 32,3% от общото производство на електроенергия в рамките на Европейския съюз, което е с два проценти пункта повече в сравнение с 2017 г.

Общото производство на електроенергия от въглища се е понижило с 6% за целия блок и сега представлява 30 на сто, потвърждавайки бързия спад при въглищната енергия в повечето от европейските страни.

„Тази тенденция се дължи именно на растежа при възобновяемите енергийни източници в Германия и Обединеното кралство, както и на възобновената хидроенергийна дейност в Италия и Испания“, смятат от Agora Energiewende и Sandbag, два от водещите европейски мозъчни тръста.

Като цяло емисиите на въглероден диоксид от енергийния сектор са намалели с 5% през 2018 г., като основа роля в това отношение е изиграло спирането на редица въглищни централи, най-вече в Германия и Великобритания. В Обединеното кралство делът на електроенергията, произведена от антрацитни въглища се е понижил от 40% през 2012 г. до 5% през 2018 г., докато в Германия техният дял е достигнал 13% спрямо 19 на сто през 2012 г.

Двете експертни групи отбелязват още, че размерът на разходите за производство на електроенергия от възобновяеми източници се е понижил до такава степен, че се изравнява с разходите при производството чрез въглища и природен газ.

Последните търгове за електроенергия от вятърни и фотоволтаични централи в Германия са в ценовия диапазон 45-60 евро за мегаватчас, се посочва в доклада. В това отношения цената на електроенергията от възобновяеми източници вече се изравнява с цените на едро в много европейски страни.

От друга страна, цената на електроенергията, произведена от въглища се повишава с 15 на сто, докато тази, която е свързана с природния газ отбелязва ръст от 30% за 2018 г.

„Само за шест години общите емисии на въглероден диоксид от въглищните централи в Европа са се понижили с 250 млн. тона“, посочва Дейв Джоунс, анализатор към Sandbag.

Прогнозите на двата мозъчни тръста са делът на въглищата в енергийния сектор на Стария континент да продължи да се понижава с бързи темпове и през тази година.

Очаква се през 2022 г. Европа да разполага с 30 гигавата мощности от фотоволтаични централи, а цената на тази електроенергия да продължи да се понижава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

35
rate up comment 4 rate down comment 16
Ivane
преди 5 години
Имах предвид"Ако дори 20% от сегашните автомобили са електромобили и решат да включат зарядното..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 17
Ivane
преди 5 години
Не не ти хареса резултата ли? Аз мога да ти ги сметна. 20 милиона електромобила дори само с 1 киловат мощност да зареждат, могат да поемат 20 гигавата мощност от ВЕИ, когато има излишък. Това е мощността на 20 АЕЦ. Също така могат да я отдадат при нужда. Зарядното на тесла е 11 киловата, а не само 1кв и мощността може да се регулира. Могат да акумулират 2 тераватчаса електроенергия. Сам виждаш, че такъв товар задължително трябва да се управлява интелигентно, защото може да срине цялата електропреносна система. Ако дори 20% от сегашните електромобили решат да включат зарядното в момента в който се приберат в шест часа вечерно време, ще се нуждаят от над 100% от генериращите мощности на цяла Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 17 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
Я! И пенционерът Мави бил чувал за акумулатори! Ти да видиш...! :lol:Ти си сметай каквото си искаш и си мечтай на воля - аз имам да сметам доста по-ежедневни и прагматични неща. На 62 години съм и съм ги живял с отворени очи - нагледал съм се на мечтатели, льохмани и обикновени мошеници - те много обичат да боравят с мъгла от бъдещето и условното причастие "ако"... Аз работя с числа и кинти...Беше ми приятно... Aufiderzein!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 15
Ivane
преди 5 години
"Нещата драстично ще се променят, когато измислят достатъчно сериозен и най-вече - евтин начин да се съхранява произведена електроенергия в огромни количества."Ето че и ти заприказва за акумулиране на енергия. Една батерия като на Тесла, събира 100kWh енергия и собственикът така или иначе няма да оползотвори всичките 2000 цикъла на 80%, защото няма да измине милиони километри. Дали още докато използва електромобила или след като го е бракувал тази батерия ще има достатъчно капацитет за да се включи в електропреносната мрежа. Виждам че си запознат с германската реалност. Сметни, ако само половината автомобили имат такива батерии, колко електроенергия могат да акумулират, без да се дават допълнителни средства за изграждане на акумулиращи мощности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 18 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
Единственото, което може да се постигне с увеличаване на мощностите от вятър и слънце, е увеличаване на амплитудата на синусоидата на производство от тези източници, което не само, че не променя съществено картинката, но може и да доведе до проблеми за стабилността на системата. Нещата драстично ще се променят, когато измислят достатъчно сериозен и най-вече - евтин начин да се съхранява произведена електроенергия в огромни количества. По-лесно ще измислят нов източник на енергия. Другото, което решава проблема, е пълно преустройство на икономическия и най-вече - цивилизационен модел на света - без конкуренция, без печалби, без свръхпроизводство и свръхпотребление - регулиране и лимитиране, ама това намирисва на комунизъм, а вие не го харесвате... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 18 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
Вие двамата с оня под тебе или сте т ъпи като гъби, или сте некви програмирани ботове...?!!!Какво значи "неправилния чарт" бре, синко? Кажи го на германците - те са го сложили, за да се види в реално време как изглеждат нещата, а не как на празноглави драскачи им се ще!!!Аз неслучайно го пуснах този чарт, защото се вижда кой източник прави ЕЕС на Германия стабилна и праволинейна, затова и ти изредих неколко потребители, които имат непрекъсваеми производствени процеси - металургия, химия, машиностроене, отделно транспорт, комуникации, инфраструктура - всичкото това в една огромна икономика не може да подскача като синусоидата на производството на ток от слънце и ветър на "моя, неправилен чарт"! Това се вижда на него - ако имаш очи и две мозъчни клетки зад тех, ше го видиш и ти! Какво прави една електропещ с непрекъсваем процес, харчеща милиони киловатчаси, когато ВЕИ не подават ток - какво я грее колко са набумкали, когато има слънце, ветър и мъгла, за да подават? От твоя чарт се вижда пълна паница с фасул. Енергийната система не е бакалия - да я зареждаш с фасул, когато на тебе ти е удобно! Какво ги грее КрупТисен, че три дена в седмицата между 8 сабале и 5 следобед некви перки и панели са напълнили Германия с ток, като после четири дена нема никой?! Това правите с Фоньо - показвате колко са произвели. И кво? Като има ток от ВЕИ се вижда, че намаляват производството от газ и антрацит. А като нема? Пак погледни чарта, поразцъкай го напред-назад, има опции - гледай динамиката на вятър и слънце и си представяй, че онея другите - газ, два вида въглища и уран ги нема и ше видиш как ше изглежда и чарта на производствения процес в германските заводи - нещо, което никой в Германия нема да позволи! Там все още има доста "пенции" като мене, които се занимават с производство, а не само лемури като вас, дето лъскате бюра по офисите! Още 10-20 години там сумарно ще отчитат нарастване на добива от ВЕИ, но докато не построят и Северен поток-3, за да сменят кюмура и урана с природен газ, чартът на електроенергийния микс в реално време ще изглежда все така...А вие си вервайте в Дедо Коледа - скоро ше пораснете и вие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 15
fon
преди 5 години
Гледай тукhttps://***.energy-charts.de/ren_share.htm?source=ren-share&period=weekly&year=2018и винаги помни, че германските инженери са по-умни от изкуфялата ти пенсионерска глава. 37% имаш от вятър слънце и биомаса за 2018-та. На Позитано 20 доказват, че това което германските инженери вече са направили не може да се направи! Вятъра не духал, слънцето не греело, ЕЕС не знаели какво там какво е. Ами нямат си 2 милиона червени пенционери хората. Да направим Белене, да ги изморим тия от глад и да продължаваме да живеем нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 17 rate down comment 12
michaelis12
преди 5 години
само извинете но аз случайно се подвизаваm в тия немски области и отсякъде мирише на въглища вие луди ли сте ?!? също градове като Виена, Мюнхен са газифицирани от до, не са със соларки по покривите и аре стига вече с тия акумулации и машинации. ДА ИМА АЛТЕРНАТИВА НО НЕ Е ВЕНТИЛАТОРА И СЛЪНЧАКА, щот не са ефективни ве Джанъм колко пъти да се обясняаме ?!? Сега има двигател който работи със солена вода, но поради некви сигур ЕКОЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ не го пускат да го *** ?? За енергията от Космоса там няма кво да говорим щот не сме дорасли до там да ни се даде, verstehen Sie das oder nicht ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 18 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
"Германия произвежда почти еднакво количество ВЕИ енергия седмично през цялата година независимо от сезона. Производството е много по-предсказуемо, отколкото потреблението."Толкова ли си сигурен? Я разгледай чарта за последната десетдневка на януари да видиш колко е постоянно производството на ВЕИ в Германия https://***.energy-charts.de/power.htm?source=all-sources&year=2019&month=1и какво би се случило в заводите на КрупТисен, Байер, Хьохст, Даймлер, МАН, Зименс, АЕГ, ФВ и прочее, ако не беха онези дебели, равни, прави и постоянни целогодишно зелена, червена, двете кафяви и оранжева линии?Най-вероятно и чарта на производственият им цикъл щеше да има формата на пощуряла синусоида, подобна на най-горните две - хубав начин да си планираш и произвеждаш стоката на индустриални гиганти като гореизредените, нали? Днеска ду ха - работиме, утре не ду ха - чекаме да заду ха... И ще разбереш още нещо, което тука доста народ не разбира с плоските си политически мозъци - Германия ще се отказва (някога) от атома и въглищата, но единственото, което може да направи, е да запълни дебелите червен и кафяви участъци от чарта по-горе с оранжев цвят! Затова се бори със зъби и нокти за Северен поток - трябва й възможно най-евтиния природен газ - денонощно, целогодишно, непрекъснато!А ако и изобщо, някога, това, за което пишеш, достигне параметри, освен да ти захранва телевизора и ЛЕД-осветлението на вилата, да захранва индустрия като германската, то - битте! Дайте го насам! А за сега, в близките 10-20-30 године - айде внимателската и хем полека с революциите в енергетиката, пак - битте! ;) :lol:Иначе и баба знае да събере годишните обеми и да смета проценти. Ама както е писал по-долу Нешънъл Пауър, едно е да сметаш обеми и да пишеш аматьорщини в нета, а друго - да управляваш енергийна система, на която се гради икономика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 16
Ivane
преди 5 години
Германия произвежда почти еднакво количество ВЕИ енергия седмично през цялата година независимо от сезона. Производството е много по-предсказуемо, отколкото потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още