IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще падне ли Европа жертва на търговска сделка между САЩ и Китай?

Инвеститори се опасяват, че по-спокойни отношения между двете водещи икономики в света може да доведат до ожесточаване на съревнованието между ЕС и САЩ

08:21 | 31.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световните пазари ще бъдат доволни, ако се постигне търговско споразумение между САЩ и Китай, но нарастват опасенията, че Европейският съюз може да се окаже жертва при пробив между двете страни, който би позволил на американския президент Доналд Тръмп да насочи вниманието си към германските автомобили или френските луксозни вина, пише Ройтерс.

Проблемите може да дойдат под много различни форми.

Алисия Гарсия-Ереро, главен икономист в Natixis за Азиатско-тихоокеанския регион и изследовател в института Bruegel, е сред хората, които предупреждават, че сделка „може да струва скъпо на Европа“, ако Китай замени голяма част от европейския си внос с американски стоки, за да успокои администрацията на Тръмп.

Залогът е голям. Листнати на борсите в Европа компании очакват общите приходи от Китай през 2019 г. да достигнат 456 млрд. евро (521 млрд. долара), като луксозните марки и автомобилните производители са секторите с най-голяма експозиция, сочи анализ на Refinitiv.

Венсан Делюар, глобален макростратег в INTL FCStone, казва, че ако Китай и САЩ не постигнат сделка, Европа може да бъде наводнена с евтини китайски стоки.

„Европа може да загуби най-много, когато изтече примирието на 1 март, тъй като Китай сигурно ще стовари милиарди стоки на намалени цени на Стария континент“, смята Делюар.

През 2017 г. Китай е изнесъл стоки на стойност 374 млрд. евро към ЕС и за 505 млрд. евро към САЩ.

Друг мрачен сценарий, очертан от Делюар, е губещ за Европа и печеливш за Тръмп: „Налагане на мита върху европейските автомобили и постигане на споразумение с Китай ще позволи на администрацията на Тръмп да постигне две победи едновременно“.

Много инвеститори се страхуват, че успокояването на отношенията след постигнато споразумение между Китай и САЩ може да бъде последвано от по-ожесточено съревнование между ЕС и най-близкия му съюзник.

„Ние сме следващите“

Въпреки че Германия държи лъвския пай от търговския излишък със САЩ - над 63 млрд. долара през 2017 г., други европейски страни като Ирландия, Италия или Франция може да загубят много, ако бъдат наложени мита върху европейски стоки. Търговски Търговски

Разнообразният им износ показва колко широки може да са последиците.

Френският износ през 2016 г. е варирал от вина (3,80%) до газови турбини (10,95%) и лекарства (6,08%).
Анализатори, които опитват да разгадаят стратегията на американския президент, смятат, че конфронтация с ЕС е вероятната следваща стъпка след преработката на Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА) и усилията му в момента за намаляване на американския търговски дефицит с Китай от рекордните 375 млрд. долара през 2017 г.

„Ние сме следващите на опашката“, предупреждава главният икономист на BNP Paribas Уилям де Фийлдер.
Според Шарл Старно, стратег в швейцарската частна банка Lombard Odier, е възможно да се стигне до дълъг период на напрежение между ЕС и САЩ, който да разтърси европейските пазари.

„Това, което Тръмп туитна за френското вино, важи и за канадското мляко“, казва Старно, припомняйки напрегнатите преговори на САЩ за НАФТА с Канада.

На 13 ноември Тръмп се оплака, че макар Франция да може лесно да изнася вина в САЩ, достъпът на американските винопроизводители на френския пазар е ограничен.

„Това не е честно и трябва да се промени“, категоричен беше Тръмп.

Старно отбелязва, че заплахата от търговска война със САЩ може да означава още една мрачна година за европейските акции, които вече пострадаха от търговския конфликт между двете най-големи икономики в света.

“Възможно е лошо представяне на Европа през 2019 г.“, смята той.

Ако китайският преговорен екип, който в момента се намира във Вашингтон, постигне значителен напредък, европейските акции може да получат тласък, поне в краткосрочен план.

„За световната икономика е много важно тази изкуствена несигурност да бъде прекратена“, казва де Фийлдер. В същото време ескалация може да ускори забавянето на ръста на световната икономика и да удари борсите в цял свят, показва голямо допитване на Ройтерс сред икономисти.

Спрете вятъра в платната на Тръмп

На фона на опасенията около Brexit, безредиците във Франция, популисткото правителство в Италия и изборите за Европейски парламент през май големите европейски страни са смятани за неподходящи за инвестиране, особено на фона на забавянето на растежа.

Йорг Крамер, главен икономист на Commerzbank, смята, че конфронтация с Вашингтон може да бъде много вредна, най-вече за германската автомобилна индустрия. Според него е добре Европейската комисия да направи изпреварващ ход.

„Европа трябва да спре вятъра в платната на Тръмп и да направи първия ход“, казва Крамер пред Ройтерс и призовава ЕС да се откаже от митата си от 10% върху американските коли, за да намали напрежението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Поредната глу.пава статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още