IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Правителство не е решило какви са алтернативите на сделката за Brexit

Няма планове за провеждане на извънредна среща на лидерите на ЕС за обсъждане на искането на британския премиер за предоговаряне на сделката

21:10 | 30.01.19 г.
<p>
	Тереза Мей. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Британското правителство все още не е решило какви са алтернативните варианти на сделката за Brexit в частта с предпазния механизъм за ирландската граница, заяви премиерът Тереза Мей, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Британският парламент изрази вчера подкрепа за Мей, която ще се опита да предоговори с Европейския съюз сделката за излизане на Великобритания от блока с фокус върху предпазния механизъм. Парламентът гласува предпазният механизъм да бъде заменен с "алтернативни решения", чието съдържание обаче не бе конкретизирано.

Според говорител на Мей тя обмисля три възможни алтернативи.

"Лейбъристката партия не смята, че премиерът Тереза Мей ще спази дадените пред парламента обещания за промени в споразумението с ЕС", заяви днес говорител на основната британска опозиционна сила.

Преговарящите за Brexit нямат повече опции за избягване на сценария с Brexit без сделка, заяви днес ирландският външен министър Саймън Ковини по време на реч в Дъблин. "Остават по-малко от два месеца до Brexit на 29 март. Просто нямаме повече възможности", подчерта Ковини.

Няма планове, нито е оказван натиск за провеждане на извънредна среща на лидерите на ЕС за обсъждане на искането на британския премиер за предоговаряне на сделката, каза днес ирландският премиер Лео Варадкар.

Европейският съюз е склонен да продължи преговорите с Великобритания, за да я убеди, че е по-добре напускане със сделка, но за ново споразумение не може да става и дума, заяви днес на съвместна пресконференция с кипърския си колега испанският външен министър Жозеп Борел, цитиран от Асошиейтед прес. Според Борел съществуващото споразумение е възможно най-доброто и друго няма да има.

Полският премиер Матеуш Моравецки и германският канцлер Ангел Меркел обсъдиха в телефонен разговор темата за Brexit. "Позицията на Полша и Германия е, че най-доброто решение би било избягване на твърд Brexit, т.е. излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. Лидерите на правителствата на двете страни са съгласни, че най-добрият сценарий е влизане в сила на сделката между ЕС и Великобритания, постигната през ноември", се посочва в изявление, публикувано на сайта на полското правителство.

Германското правителство изключи днес възможността сделката за Brexit да бъде предоговаряна. "Преразглеждането на споразумението за Brexit не е на дневен ред", заяви говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт, цитиран от Франс прес.

Същата позиция изрази днес и шведският министър по европейските въпроси Ханс Далгрен. "Сделката за Brexit не подлежи на предоговаряне", заяви Далгрен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още