IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последен ден фермерите да докажат продажби на продукция, за да получат субсидии

Нужните минимални добиви са различни за различните плодове и зеленчуци, а доказването на продажбата им с фактури е нужно, за да се изсветли секторът

09:52 | 31.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Днес изтича срокът, в който фермерите трябва да докажат, че са произвели и продали определено количество продукция, за да получат финансово подпомагане за нея, припомня БНР.

Oт Фонд "Земеделие" предупреждават, че земеделци, които не представят нужните финансови документи, няма да получат субсидия.

Нужните минимални добиви са различни за различните плодове и зеленчуци, а доказването на продажбата им с фактури е нужно, за да се изсветли секторът. 

Градинарите, кандидаствали по схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци, трябва да представят документи, които доказват минимални добиви и реализация на произведената продукция.

Националното радио припомня още, че обвързаното подпомагане беше свързано с много скандали през годините. Преди 2 години България беше производител на тикви №1 в Европа, а площите с тикви през 2016 г. нараснаха с 500%. Причината бяха ниските разходи за производство -  три пъти по-малки от субсидията.

Така се оказа, че е достъчно да засееш тикви, дори без да се грижиш за тях и без да прибираш реколтата от полето, като само получаването на субсидия гарантираше печалбата. След скандала тиквите вече не се подпомагат. Според БНР има сигнали от фермери, че подобна схема се прилага и при други култури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още