IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ откриха лихвеното търпение

Тръмп едва ли ще сметне за недостатък на характера този обрат в мнението на Джером Пауъл

10:41 | 31.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ. Снимка: Ройтерс

Има грешки, които са човешки, но има и „недостатъци в характера".

Това културно-философско разграничение дължим на Джером Пауъл, ръководителя на Федералния резерв на САЩ.

По отношение на собствения си, разбира се, винаги чист характер той критикува схващането, според което с настоящите си пориви към по-смекчена парична политика неговата институция прави услуга на американския президент Доналд Тръмп.

Не бива да се заблуждаваме: сегашното възстановяване на фондовите пазари може да продължи, след като ръководителят на Федералния резерв изпрати посланието си. 

На фона на неотдавнашните ръстове на фондовите пазари в Съединените щати и Европа не бива да се забравя, че и борсите на развиващите се пазари се възползват от по-малко строгата парична политика на САЩ. Малко вероятно е Фед да има интерес от прекалено силен долар, който да затруднява американския износ, но същевременно оказва натиск и върху много компании от развиващите се пазари, взели деноминирани в долари дългове.

Но каква огромна разлика в рамките на само 6 седмици. На предишното заседание през декември  Пауъл бе като черен проповедник за пазарите. Той говори – акциите падат. Dow Jones се срина с 1,5 на сто само за часове. Тогава той каза, че централната банка е далеч от неутрален темп на повишаване на лихвите. Това разклати Wall Street и изпрати пазарите в спирала, която бързо ги изведе до меча територия. 

Но този път всичко е различно. На първата среща за Новата година Пауъл внезапно се предаде. Засега нямало причини за по-нататъшно увеличение на лихвените проценти и дори намаляване на лихвата като следваща стъпка той не изключи категорично. А също и при нормализирането на баланса банката можела  да излезе от режима на автопилот и да реагира гъвкаво.

И дори не изключи печатенето на пари, макар и поднесено по завоалиран начин. "Ако икономическите условия налагат и ако са необходими действия за нормализация и калиброване, сме готови да поддържаме гъвкавост с балансите на централната банка". 

Иначе казано: Пауъл сега се застъпва за „търпелива“ лихвена политика и не иска да свие баланса на Фед толкова, колкото се очакваше. 

Тръмп едва ли ще сметне за недостатък на характера сегашния обрат в схващанията на Пауъл. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още