IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия се свиват с най-бърз темп от 11 години

Данните за декември изпращат тревожен сигнал за разходите на домакинствата в най-голямата европейска икономика

11:19 | 31.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските продажби на дребно отчитат спад от 4,3% през декември на месечна база, което е най-бързият им темп на свиване от 11 години насам, става ясно от данните на Националната статистическа служба, съобщава Ройтерс.

Резултатите през иначе празничния месец изпращат тревожен сигнал за разходите на домакинствата в най-голямата европейска икономика.

Понижението е много по-голямо от консенсусната пригноза на анализаторите за спад от 0,6%. Продажбите се свиват и на годишна база с 2,1%, като това е най-бързият им темп на намаление от 2007 г. насам.

Отчасти спадът на месечна база се дължи на по-силните продажби през ноември и промоциите около Черния петък.

Разходите на домакинствата се превърнаха в основен двигател на растежа през последните години, тъй като германците се възползват от рекордно високата заетост и ниските разходи по кредитите.

Въпреки това по-рано през седмицата стана ясно, че индикаторът за потребителските настроения на GfK, който се базира на допитване сред 2000 германци, нарасна до 10,8 пункта за февруари спрямо 10,5 пункта за предишния месец. Това е над прогнозите за 10,3 пункта.

Германското потребителско доверие се ускорява с наближаването на февруари, като потребителите са станали по-оптимистично настроени за доходите си и оттам по-склонни да купуват. Въпреки това тяхното виждане за икономиката става все по-песимистично заради опасенията около търговското напрежение и Brexit.

От други данни, които обаче са предварителни, се вижда, че германската годишна инфлация продължава да се забавя и през януари, достигайки ниво от 1,4% спрямо същия месец на миналата година при резултат от 1,7% през декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още