IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бул."Витоша" остава сред лидерите по ръст на наемите в Европа

Цените на софийския булевард са нараснали с 4% през четвъртото тримесечие на 2018 г. и вече достигат 52 евро на кв. м

16:33 | 31.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Средните наеми на търговски обекти на столичния булевард „Витоша“ са продължили да растат и през четвъртото тримесечие на 2018 г. и вече достигат 52 евро на кв. м, сочи докладът „ДНК на недвижимите имоти“ на консултантската компания Cushman&Wakefield, чийто партньор за България е консултантската компания Forton. 

Наемите на централната улица в София са се покачили с 4% през четвъртото спрямо третото тримесечие на 2018 г., а годишният ръст достига 8,3%. Доходността обаче намалява с 25 базисни пункта както на тримесечна, така и на годишна основа и достига 8%, сочат данните на Forton. Булевард „Витоша“ е на трето място както по тримесечен, така и по годишен ръст на наемите сред изследваните от компанията 46 централни улици в големи градове в Европа.

„Шанз-Елизе“ в Париж остава най-скъпата улица на Стария континент със среден наем от 19 хил. евро на кв. м, сочат данните на Cushman&Wakefield.

По данни на Forton наемите на офис площи в централните части на София се запазват без промяна през четвъртото тримесечие на ниво от 15 евро на кв. м. Доходността също остава непроменена на ниво от 7,75%. За годината наемите отбелязват ръст от 11,1%, като отстъпват само на централния бизнес квартал в Барселона, където скокът е достигнал 15,2%, и на централната част на Берлин, където наемите са се увеличили с 13,8%.

Наемите на индустриални и логистични имоти в София също задържат нивото си от 4 евро на кв. м през четвъртото тримесечие, а доходността намалява с 50 базисни пункта на годишна основа до 8,50%, показват данните на Forton.

Пазарите на бизнес имоти в Европа са запазили положителната си тенденция в повечето страни и за повечето видове имоти през четвъртото тримесечие, сочат данните на Cushman&Wakefield.

“Офисният и логистичният сектор бяха основните двигатели на растежа през четвъртото тримесечие, както и през цялата 2018 г. На европейско равнище ръстът на наемите на офис площи се ускори до 2,6% на годишна основа. Това е най-голямото годишно повишение за последните пет години. Ръстът на наемите в логистичния сектор също достигна най-големия си годишен ръст от над десет години с 2,3%“, коментира Найджъл Алмънд, ръководител на отдел „Анализ на данни“ в Cushman&Wakefield.

“В същото време наемите в сектора на търговските площи отбелязаха спад от 0,1% през тримесечието. Това обаче е подобрение спрямо спада от 0,4% през третото тримесечие и достатъчно, за да тласне годишния ръст на наемите на положителна територия през 2018 г.“, допълва Алмънд.

Доходността от бизнес имоти в Европа продължава да се свива, като най-голямо движение отново е регистрирано при логистичните имоти. Тя е намаляла с 20 базинси пункта през четвъртото тримесечие заради силното търсене от инвеститорите и повишаването на наемите. Доходността от офис площи се е свила с още шест базисни пункта, а при търговските площи е намаляла само с два базисни пункта, сочат данните на консултантската компания.

Будапеща е единственият пазар сред изследваните 46 града, който отбелязва ръст на наемите и свиване на доходността при всички видове имоти през четвъртото тримесечие, подкрепена от силната икономика и търсене от страна на наематели и инвеститори. Наемите на търговски площи в града са нараснали със 7,1% през четвъртото тримесечие благодарение на силния растеж на реалните доходи, потреблението и нарасналата популярност на търговските улици, стимулирана от туризма. Наемите на логистични площи са се повишили за седмо поредно тримесечие с 2,4% благодарение на растящите разходи за строителство и ограничените наличности.

На пазара на офис площи в Европа не е отчетен спад на наемите на нито един от разглежданите пазари, а на 15 от тях е регистриран ръст през четвъртото тримесечие начело с Глазгоу (6,7%), Барселона (3,9%) и Брюксел (3,3%). При логистичните имоти близо половината от наблюдаваните пазари отчитат годишен ръст. Само за четвъртото тримесечие най-силно са се повишили наемите в Дъблин (5,3%), Лондон (3,3%), Москва (2,9%) и Будапеща (2,4%). При търговските площи на 80% от наблюдаваните пазари наемните равнища остават стабилни, а ръст е отчетен само в Будапеща (7,1%), София (4%), Рим (4,3%), Барселона (1,8%), Лийдс (2%) и Манчестър (1,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Ако достатъчно много хора са псиxирани, че предстои криза - то познай какво, потребителското доверие ще се срине и кризата наистина ще се случи! Затова "знаещите" (които и да са те) не трябва да "подготвят" народа за криза - това би било безотговорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 7
Sandy
преди 5 години
Предстои затварянето на много офиси, така че цените ще падат години наред. Жилищните наеми, също ще спадат, защото вече е налице спад в цените на имотите във всички градове. Идва много тежко време за държавата, но това все още не се обявява официално от правителството, което се бори за всеки ден отгоре да остане на власт, колкото си може повече. Оттук нататък нещата ще вървят стремглаво надолу, затова се гответе за лоши сценарии. То се очакваше, то се знаеше от знаещите, но медиите заглушаваха всичко, за да не стане достояние на народа, за да не могат хората да се подготвят и да вземат съответни мерки, а да бъдат ударени в гръб. Така правят политиците и банкерите винаги с народа - удрят го изненадващо, защото едните и другите са недостойни по рождение хора. За тях алчността стои над всичко, но те не знаят, че при майката Природа има закономерности и един ден ще повръщат кръв с пари и не само те, но и семействата и децата им ще плащат за алчността и арогантността на родителите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още