IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Няма да има финална сделка, докато не се срещна със Си Дзинпин

Според президента поредният кръг от двустранните преговори върви добре, но е необходима и среща с китайския лидер

17:09 | 31.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че преговорите между Вашингтон и Пекин, чийто пореден кръг приключва в четвъртък, вървят добре, но никоя сделка няма да е окончателна, преди той да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин.

„Срещите вървят добре, с добри намерения и дух и от двете страни“, написа Тръмп в туит. „Никоя сделка няма да е окончателна, докато моят приятел Си (Дзинпин) и аз не се срещнем в близкото бъдеще, за да обсъдим и договорим някои от отдавнашните и трудни точки“, посочи още той, цитиран от Bloomberg.

Американският търговски представител Робърт Лайтайзър ще води преговорите за Вашингтон във втория им ден в четвъртък. От страна на Пекин първи в делегацията е китайският вицепремиер Лу Хъ. Това са и разговорите на най-високо ниво от началото на декември, когато Тръмп и Си Дзинпин проведоха среща и договориха 90-дневно примирие, в рамките на което трябва да бъде постигнато трайно споразумение.

Очаква се по-късно днес Тръмп и Лу Хъ да проведат съвместна среща.

По думите на американския президент той и китайският представител се опитват да постигнат „пълна сделка, неоставяйки нищо нерешено“.

Въпреки това според анализаторите този кръг от преговори е малко вероятно да завърши с постигането на решаващ пробив. От Белия дом вече заявиха, че ще бъде публикувано изявление след края на диалога, в което ще се посочва напредъкът по основни въпроси от американските искания като трансфера на технологии, мерките за защита на интелектуалната собственост, пазарният достъп и обещанието на Пекин за покупка на повече американски стоки.

Със заявката, че „нищо“ няма да остане нерешено Тръмп вдига високо летвата за за това какво може да бъде постигнато в преговорите през следващия месец, преди крайния срок 1 март, когато в сила влизат новите по-високи мита върху китайски внос за 200 млрд. долара.

Позицията на държавния глава си противоречи с консенсусното мнение на анализатори и представители на бизнеса, според които договарянето на значителни отстъпки от страна на Китай ще изисква повече време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Тръмп: Няма да има финална сделка, докато не се срещна със Си Дзинпин ...и да му кажа уволнен си Си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още