IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови данни чертаят все по-мрачна картина за производството в Китай

Други експортно ориентирани икономики като Япония, Южна Корея и Тайван също отчитат по-слаби данни на индексите на мениджърите по поръчките

08:57 | 01.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проучване на китайския промишлен сектор показва, че промишлената дейност се е забавила повече от очакваното през януари, потвърждавайки вижданията, че втората по големина икономика в света започва новата година слабо, съобщава CNBC.

Индексът PMI на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността, изготвян от Caixin/Markit, спадна до ниво от 48,3 пункта през януари. Това е втори пореден месец на спад и най-ниското четене на данните от 2016 г., които са и под консенсусната прогноза на анализаторите за 49,5 пункта. За сравнение, през декември 2018 г. показателят беше на ниво от 49,7 пункта.

Резултат над 50 пункта показва разширяване на сектора, докато четене под това ниво сигнализира за свиване.
Проучванията, които се отнасят до индексите на мениджърите по поръчките, показват състоянието на работната среда. Този тип данни представляват първи преглед върху това, което се случва в икономиката, тъй като са и първите показатели, които излизат всеки месец. Инвеститорите внимателно следят икономическите показатели на втората по големина икономика в света за признаци за затруднения на фона на вътрешните предизвикателства и продължаващия търговски спор между САЩ и Китай.

„Последните данни показват, че в началото на 2019 г. китайският производствен сектор е потиснат“, обясняват от Caixin и IHS Markit, като допълват, че слабостта до голяма степен се дължи на приглушеното вътрешно търсене.
Данните на Caixin, които са в резултат на проучване на частна компания, излизат няколко дни след официалните данни за индекса на мениджърите по поръчките на Националното статистическо бюро. Според официалните данни показателят е на ниво от 49,5 пункта, отчитайки слабо повишение спрямо декемврийското си ниво от 49,4 пункта и изпреварвайки очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс за 49,3 пункта.

Резултатите от двете проучвания се различават заради различните компании, които са анкетирани. Официалният PMI обхваща представителите на големия бизнес и държавните предприятия, докато индикаторът на Caixin е фокусиран повече върху малките и средните предприятия.

„През изминалата година китайските власти въведоха редица мерки за подпомагане на икономиката, като обърнаха особено внимание на по-малките фирми. Но данните от днес показат, че политиките, въведени досега в подкрепа на китайската икономика, не са проработили, коментира Джъншън Джун от CEBM Group, дъщерно дружество на Caixin. Според него Китай вероятно ще въведе повече фискални и монетарни стимули и ще ускори тяхното прилагане, но вероятно отслабването на китайската икономика ще продължи.

Дзиен Чан, старши икономист от Barclays, коментира, че очаква Китайската централна банка да намали референтните лихвени проценти с 25 базисни пункта два пъти тази година – съответно през първото и второто тримесечие, за да стимулира икономиката.

Икономическият растеж в Китай може да остане слаб през първата половина на 2019 г., като се имат предвид както външните, така и вътрешните предизвикателства. Миналата година растежът в Китай се забави до 6,6% - най-слабият темп на разширяване за последните 28 години.

Производственият сектор на Китай не е единственият обаче, който усеща охлаждането. Други експортно ориентирани икономики като Япония, Южна Корея и Тайван също отчитат по-слаби данни на индексите на мениджърите по поръчките и съответно растат очакванията за отслабване на производствения сектор в тези държави през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Неправилната работа на Китайската централна банка подсигурява за катастрофална китайска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още