IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter е премахнала свързани с Русия, Иран и Венецуела акаунти

Предполага се, че те са опитали да повлияят на междинните избори в САЩ

10:32 | 01.02.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Социалната мрежа Twitter съобщи в четвъртък, че е премахнала хиляди злонамерени акаунти, за които се смята, че са били създадени в Иран, Русия и Венецуела с цел разпространяване на онлайн дезинформация, включително и с цел повлияване на междинните избори в САЩ през 2018 година, пише компанията в корпоративния си блог.

В месеците преди американските гласоподаватели да излязат до урните някои от тези кампании с чуждестранни връзки са се стремили да създадат социални и политически вълнения около спорни проблеми, казват от компанията. Подходът беше приет от Агенцията за интернет изследвания (IRA), организация с връзки с руското правителство, две години по-рано в опит да насочи президентските избори през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп.

Twitter съобщи, че са премахнати 418 акаунта, за които се смята, че са възникнали в Русия около изборите през ноември, но отказа да уточни точно кога. Компанията заяви, че не може да свърже окончателно тези усилия с IRA.

Подобни тактики са използвани и от оператори, за които се смята, че са във Венецуела: Twitter съобщи, че е премахнала 764 акаунта с произход от страната, която е имитирала информационните операции на Русия. От компанията съобщиха, че са премахнали повечето от тези акаунти до ноември 2017 г., но близо една четвърт от по-скоро създадените са публикували 50 000 пъти с теми за междинните избори през 2018 година. Twitter съобщи, че втора кампания, подкрепена от Венецуела, е фокусирана върху собствените граждани на страната.

Освен това Twitter потвърди, че е открила допълнителна злонамерена дейност, инициирана от Иран, част от кампания, открита през 2018 г., която целяла да разшири политическите послания, излъчвани от държавните медии. Twitter съобщи, че е премахнала повече от 2600 акаунта, за които се смята, че са свързани към тази мрежа. Около една трета от тях са писали на английски, съобщиха от компанията. Малка част от тези послания са били за междините избори в САЩ.

Чуждестранните опити за манипулиране на Twitter са били „далеч по-малко“, отколкото през 2016 г., пише в публикация в корпоративния блог Карлос Монж Джуниър, директорът на компанията по обществената политика, правителствените връзки и филантропията за САЩ и Канада. Той пояснява, че „повечето от тези акаунти са били премахнати преди деня на изборите". Twitter също така разкри, че е предприела действия срещу близо 6000 туита, които се стремят да обезкуражат избирателите от гласуване в деня на изборите и много от които са произхождали от САЩ. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Dimioi
преди 5 години
АББА, трудно е да вдяваш, но трябва да четеш, спри с чугунените опорки от Кремъл, Гуаидо е признат от всички освен от степното джудже и Китай, а АЦБ не е конфискувала нищо, а не иска да го дава на диктатор, виж ако Гуаидо го поиска, след като е легитимен, ще го получи, но тук опираме и до международно право, което обаче обяква на чукоглавите евразийски макаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Това цитат от ***.ру ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Капитализмът може да спаси света от капиталите му:"Ако САЩ банкрутират, да знаете, че ще е заради Венецуела.Тази шега се разнася като виц между сериозните финансови анализатори по света. Разбира се, никой няма да го каже открито, но всички знаят какво става.Подобна логика изглежда абсурдна на фона на почти фалирала под американски натиск Венецуела, която накрая вероятно ще бъде завладяна. Твърде далеч е и от Русия, и от Китай, няма да могат да я спасят.Но защо Венецуела ще убие САЩ?Много просто защото самите САЩ убиват онова, което ги държи на върха международните финанси и долара.Безпрецедентно американците конфискуваха 7 милиарда долара венецуелска собственост и я връчиха да измислен от тях нов президент на страната. Малко преди това пък Великобритания конфискува венецуелско злато за 1,2 милиарда долара.Тези действия, предизвикани от истеричен опит на Америка да подчини един непокорен режим, буквално взривяват целите световни финанси.Ню Йорк и Лондон са основните места, където се въртят парите, където всички си ги държат, защото се считат за най-сигурни и за защитени от закона.Сега с това безапелационно конфискуване, други подобни собственици ще започнат да прехвърлят парите си другаде. ...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още