IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салвини към Тръмп: Мога да съм най-близкият ви европейски съюзник

Сега е моментът САЩ да имат нови специални отношения не с Великобритания, а с Италия, каза италиански заместник-министър

10:47 | 01.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

В момент, в който американският президент Доналд Тръмп намира малко приятели отвъд Атлантическия океан, един популистки лидер чука на вратата на американския президент с предложение да стане неговия най-близък европейски съюзник.

Среща лице в лице с Тръмп е последната засега амбиция на италианския вицепремиер Матео Салвини, който доминира правителството в Рим и смята, че Европа е достатъчно зряла за някой, който да запълни вакуума, оставен от Brexit и „трънливите“ отношения с Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Салвини се добра до адвоката на Тръмп Руди Джулиани, за да постигне своята нова цел, предава Bloomberg.

„Сега е моментът САЩ да имат нови специални отношения не с Великобритания, а с Италия", каза Гулиелмо Пики, съветник на Салвини и заместник-министър на външните работи на Италия. „Ние ще бъдем тези, на които Тръмп да се обади, най-близкият му съюзник в ЕС".

Макар че икономическата мощ на Германия и геополитическото влияние на Франция правят двете най-големи сили в Европа трудно пренебрежими за САЩ, евентуалната благосклонност от страна на Тръмп може да даде тласък на Салвини, включително срещу местните конкуренти точно преди изборите за Европейски парламент през май.

Евентуално място за срещата между двамата е Конференцията на политиците консерватори от 27 февруари до 2 март в National Harbor, Мериленд, на която е поканен Салвини и на която може би ще присъства и Тръмп, каза Пики.

Пики е обсъдил възможните договорености за пътуване с Джулиани по време на свое пътуване до Ню Йорк и Вашингтон през януари. Той е помогнал да се организира първата среща на Салвини с Тръмп по време на събитие в Пенсилвания през 2016 г.

Впрочем Салвини и Тръмп имат много общи неща, споделяйки сходни възгледи по редица теми – например миграцията и възхвалите за руския президент Владимир Путин. Ръководителят на италианската „Лига“ се възползва от недоволството на сънародниците си по отношение на имиграцията, рецесията и политическия елит, използвайки лозунга „Италия на първо място“, по подобие на „Америка  на първо място“ (America First) на Тръмп.

Салвини е все по-шумно присъстващ на световната сцена, противопоставяйки се на Макрон, Меркел и други утвърдени партньори от Европейския съюз по различни теми, простиращи се от новопристигащите мигранти до бюджетните правила на ЕС. Той се подготвя за тазгодишните европейски избори, наричайки ги „битка срещу либералната организация, бюрократите от ЕС и френско-германското господство“.

Планирането на подобно пътуване би било изпитание и за италианското популистко правителство. Макар че партията на Салвини води в предизборните анкети, външните отношения са отговорност предимно на премиера Джузепе Конте, който често трябва да посредничи между Салвини и другия вицепремиер Луиджи ди Майо.

Въпреки това Пики твърди, че мястото на Салвини е на световната сцена.

„Салвини и Тръмп гледат еднакво на миграцията, създаването на работни места и защитата на националните интереси“, каза Пики, който е сочен за евентуален министър на външните работи или на отбраната при възможните правителствени промени след европейските избори. „Ние имаме стратегически афинитет, имаме 400 разузнавателни и други служители в Либия, ние сме в съюзници на САЩ в Близкия изток", пояснява още той.

Засега Белият дом не коментира официално темата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimioi
преди 5 години
Поредния национал-путикантроп, който милее за ТръмПутин Д:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
lyusien
преди 5 години
За какво иска среща Салвини За да посъветва Тръмп как да вкара и американската икономика в рецесия Какъвто и да е Тръмп точно това няма да направи Защото икономиката на С А Щ е изключителната му чурвена точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Подобни подлизурковци Тръмп ги изяжда на закуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
khao
преди 5 години
бре, много бързо зае позиция "Г" , след официалното признание че са съсипали икономиката още повече :):) ... а ти кво може да му предложиш, май нищо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още