IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводското производство в Азия се влошава на фона на намаляващо търсене в Китай

Ориентираният към търговията регион изглежда преживява най-видимото забавяне на темпа си на растеж досега

12:04 | 01.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заводското производство е отслабнало в по-голямата част от Азия през януари, достигайки до най-ниското си ниво от години в няколко страни, засилвайки опасенията, че митата и намаляващото търсене в Китай създават все по-голяма заплаха за световния икономически растеж, съобщава в свой материал агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Тези данни на Индекса на мениджърите по поръчките (PMI) засилват очакванията, че централните банки в Азия няма да увеличават лихвените си проценти през тази година.

В някои страни като Китай, Австралия и Индия дори се говори за евентуално намаляване на лихвите.

Ориентираната към търговията Азия изглежда преживява най-видимото забавяне на темпа си на растеж досега, докато икономиката на еврозоната е отслабнала, а много развиващи се пазари се намират също в сложна ситуация.

Икономиката на САЩ, макар и с леки колебания напоследък, все още изглежда готова да покаже стабилен растеж, макар и с по-умерен темп от миналогодишния.

Това засилва напрежението върху Китай да излезе с повече мерки за стимулиране на икономиката на предстоящото парламентарно заседание през март и да намери допирни точки със САЩ, за да предотврати ескалирането на търговската война, тъй като примирието изтича следващия месец.

Заводското производство в Китай се е свило до най-ниското си и ниво от почти 3 години през януари, като новите поръчки са се сринали още повече и производството е намаляло.

Тайван отчита най-слабите си данни от септември 2015 година, Южна Корея е на най-ниското си ниво от ноември 2016 година, а Индонезия преживява първото свиване на икономиката си от година.

Заводското производство в Япония отчита най-бавния си темп от 29 месеца с намалял износ и ниво на продукцията, което предполага, че скоро ще е налице свиване.

Анкета на Ройтерс сред световни икономисти показа, че е налице е синхронизирано световно икономическо забавяне с понижени прогнози за растежа за 33 от 46 икономики.

По-рано Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозите си за икономическия растеж за тази и следващата година и обяви, че ако не се разреши проблемът с протекционизма, съществува риск от по-нататъшно дестабилизиране на забавящата се световна икономика, посочва още БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още