IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жълти жилетки, сини жилетки и червени шалове: Защо протестират французите?

Макрон, който е бивш министър на икономиката, се опитва да се отърси от репутацията си на президент на богатите

09:25 | 03.02.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франция става свидетел на широкомащабни граждански въленния и драматични антиправителствени протести вече повече от два месеца, но въпросите кои са „жълтите жилетки“, „сините жилетки“ и „червените шалове“, какво искат и защо го искат, развълнуваха почти целия свят и особено Европа, пише в свой анализ CNBC.

Какво става във Франция?

Протестиращите с жълти жилетки излизат по улиците на градовете в цяла Франция още преди два месеца. Демонстрациите често се превръщат в насилие, което води до драматични сблъсъци с френските полицаи.

Първоначалният катализатор на протестите е планираното увеличение на данъка върху въглеводородите, въведено като част от екологичната стратегия на френското правителство. Готвеше се и повишаване на данъка върху горивата, особено на дизела от 1 януари.

Докато жълтите жилетки миналата събота организираха своя 11-пореден уикенд на протести, то сега предупрежденията са, че за следващите уикенди се очакват още по-големи демонстрации, но вече се появявят и контрапротестиращи.

От миналата неделя „Червените шалове“ и „Сините жилетки“ се обявиха против насилието, наблюдавано по време на протестите на „жълтите жилетки“, като новите движения се представят и като защитници на републиката.

Първата демонстрация в цялата страна беше проведена на 17 ноември, като бяха блокирани пътища, магистрали, кръстовища и складове за горива. Само в този ден 400 бяха ранени, от тях 14 сериозно, а над 15 души бяха арестувани.

Движението събра подкрепата на работещите хора и на средната класа, ядосани от влошаването на жизнения стандарт в резултат на политикатаа на президента Еманюел Макрон. Протестите станаха синоним на сцени на улични сблъсъци, насилие и унищожаване на собственост, но по-голямата част от демонстрантите са мирни.

Кои са „червените шалове“?

Обществеността показва признаци на умора на ежеседмичните протести, безредици и насилие и така през последните седмици се появи антипротестното движение. Миналата неделя около 10 000 души протестираха срещу насилието, наблюдавано в Париж, според френски медии.

Най-известната група за борба с насилието се нарича „Червените шалове на Франция“ (или Foulards Rouges). Призовавайки за спиране на блокадите и насилието, групата "Червени шалове" казва, че "има за цел да даде гласност на раздразнението на останалата част от населението, което е изправено пред блокади и насилие заради демонстрациите.

Кои са „сините жилетки“?

Червените шалове маршируваха в Париж миналата неделя в "Марш за републиканските свободи" заедно с други съюзнически групи, включително "сините жилетки" или "Gilets Bleus".

Сините жилетки също призовават за прекратяване на "всички форми на насилие и омраза", а основателят на движението Лоран Сегнис заявява, че  блокирането на пътищата само ще доведе до по-голяма безработица и несигурност. Той осъжда ситуацията, създадена от жълтите жилетки.

Какво направи правителството за протестите?

Първоначлано реакцията на правителството се забви, като дори първоначално продължаваше да се придържа към решението си за увеличаване на данъка върху горивата. След това правителството реши да отложи въвеждането на по-високия данък, но на 4 декември протестите се разраснаха и правителството заяви, че ще спря въвеждането на данъка за шест месеца. Ден по-късно всички планирани вдигания на данъците бяха спрени.

В телевизионно обръщение френският президент обеща да повиши минималната работна заплата със 100 евро, като заяви, че увеличението на данъците върху пенсиите ще бъде отменено. Заради мерките Франция ще надхвърли границата от 3% за бюджетния си дефицит.

Макрон, който е бивш министър на икономиката, се опитва да се отърси от репутацията си на президент на богатите, особено на фона на стремежа си за реформи на данъчното облагане, пазара на труда и на пенсионната система.

В тази ситуация не е изненадващо, че популярността на Макрон остава ниска, като според последното направено проучване той получава едва 27% одобрение през януари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 5 години
Без коментар!https://***.facebook.com/chakib.gues.52/videos/168021603958092/UzpfSTEwMDAwMDEzMTgzNDE4OToyNDM0NDk3MzM5ODk3OTcw/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 5 години
Така е.Световните убийци от САЩ и Русия вече 70 години не са спрели да нападат други държави,да правят арабски пролети и майдани.Две държави ръководени от мафиоти и олигарси за които народа и хората са нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
някои нахлузват жилетки , а други правят майдани и арабски и всякакви пролети ...май има разлика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
korn
преди 5 години
А не елитните хора,обикновенните хора от народа не са ли алчни?Има ли човек който не иска повече пари,по яка кола,по добър живот,по красиви дрехи,по качествена храна,повече почивки,по добро здравеопазване и т.н.Кажи на някой че ще обеднее с един лев за да има равенство по света,и ще нахлузи жълтата жилетка на часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
щот за тва са им платили, ни един "протест" не стаа от нищото, а с много мангизи и с участие на властта ..... то ако хората се самоорганизираха у Буллгаристанн гиби щеше да има протести ама нема кой да плати и огранизира, за тва у нас има евакуация, а не революция ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
та, лакомията на световните елити са довели света до това състояние .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
"Земята има ресурсите да задоволи нуждата на хората, но и тяхната лакомия. "Ганди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още