IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев: Надлимитната медицинска дейност се изплаща от годишния бюджет на НЗОК

Здравната каса ще се издължи по загубените дела за надлимитна дейност догодина, обясни министърът на здравеопазването

17:45 | 01.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

НЗОК заплаща медицинската дейност в рамките на закона за бюджета на касата за съответната година. Според разпоредбите на този закон обемите, цените и методиката за остойностяване купуването на медицинска помощ се уреждат с Националния рамков договор за медицинските дейности.Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарния контрол, цитиран от БТА. Той отговори на въпрос относно изплащане на надлимитна медицинска дейност от НЗОК.

На въпроса трябва ли НЗОК да се подлага на искове и да изплаща огромни суми за съдебни разноски и откъде за 2019 г. ще се вземат парите за изплащане на надлимитната дейност на осъдилите касата болници, министър Ананиев отговори, че единственият източник, от който може да се платят тези средства, е одобреният бюджет на НЗОК.

Това означава, че ако съдебните решения стигнат до най-висока инстанция, то те трябва да се платят с текущия бюджет.

Ако това не стане, то те трябва да се предвидят в бюджета за следващата година. Това е правният механизъм, по който ще действаме, в случай на финално решение на съда, каза министърът. 

НЗОК заплаща извършената медицинска помощ съгласно нормативните актове в рамките на приетия със закона за бюджета на касата в рамките на съответната година и на основание сключените с лечебните заведения договори за оказване на болнична помощ, обясни още той. Бюджетът на касата предполага и изисква строга бюджетна дисциплина.

Средствата на НЗОК се заплащат за медицинска помощ, договорена с Националния рамков договор и с изпълнителите. Това правило има императивен характер и според него се заплаща не всяка медицинска помощ, а договорена, т.е. само тази, която е предвидена с бюджета като финансов план, подчерта Ананиев.

Заради това, по думите му, всеки изпълнител на медицинска помощ е длъжен да изпълнява договора, сключен с НЗОК в съответствие с Национален рамков договор  за съответната година.

"Намирам, че при разглеждането на въпроса за т. нар. надлимитна дейност следва да се отчита освен наличието на право на здравноосигуреното лице да получи необходимата медицинска помощ, така също и обстоятелството, че заплащането на тази помощ е в рамките на договорените по обем медицински дейности, които следва да са съобразени с параметрите на приетия бюджет на НЗОК за съответната година", коментира здравният министър.
"В този смисъл задължението на НЗОК не може да се счита за неограничено", каза още той.

Със закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. са утвърдени общо 2,1 млрд. лв. за болнична медицинска помощ, което е със 177 млн. лв. повече спрямо 2018 г. Съществено увеличеният ресурс за болнична медицинска помощ за настоящата година и стриктното прилагане на стандартите за финансова дейност на лечебните заведения са основни предпоставки за стабилизиране на финансовото състояние на лечебните заведения и преодоляване на негативните тенденции в тях, каза още здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Колкото и пари да дадете на болниците резултатите ще бъдат отчайващи защото основната цел на болниците е да си приберат парите от касата а не да лекуват истински пациентите Лекарите са се превърнали в конвейри за направления а не реално да лекуват болните Ходи ли ли сте в болници и поликлиники където лекарите преглеждат болни дори на вратата Кога ви се е случвало лекар да поговори човешки с вас и да разбере по добре състоянието ви Сега ще ви обясня какво представлява един преглед Първа ви посреща строга сестра която първото което пита имате ли направление или плащане в брои След това двете със лекаря обсъждат плащания направления пари и най накрая лекаря ви пита какво вие Слуша отегчително задава няколко *** въпроса и ви мери кръвното Може проблема да ви е в носа но те ви мерят кръвното След това пиши някакви изследвания и ви праща при други лекари Процеса следва от начало Не по различно е в болниците Даже често не минават на визитация Тази система не може да издържи Но виновни са и пациентите които не си пазят здравето Четохте ли колко много се пие в България Както и колко много се пуши Няма национална здравна карта Няма лична здравна карта 27 години след началото на прехода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още