IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът Goldman Sahcs-1MBD може да лиши от милиони долари ръководството на банката

Бордът на директорите на Goldman Sachs одобри разпоредба, която му позволява да намали или да премахне възнагражденията с акции на старшите служители

12:00 | 02.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият главен изпълнителен директор на Goldman Sahcs Лойд Бланкфейн и други висши ръководители могат да загубят милиони долари като компенсация в зависимост от резултата от разследването за участието на банката в корупционния скандал с малайзийския суверенен фонд 1MBD, съобщава CNN. 

Бордът на директорите на Goldman Sachs одобри разпоредба, която му позволява да намали или да премахне възнагражденията с акции на ръководителите на компанията, в това число и на Бланкфейн, който се пенсионира през 2018 г., и настоящият главен изпълнителен директор Дейвид Соломон.

Този тип възнаграждения съставляват голяма част от заплатата на висшите слуцители на банката.

Според Ройтерс Goldman Sachs е изкарала при съвместната си работа с 1MDB около 600 млн. долара. Банката е съдействала за емитирането на три емисии облигации по времето на предишния премиер Наджиб Разак, в резултат на което 1MDB е получил 6,5 млрд. долара през 2012 г. и 2013 г. Парите е трябвало да бъдат инвестирани в различни проекти, но според прокуратурата двама бивши банкери от Goldman Sachs и малайзийският финансист Жо Лоу са се договорили да изперат част от парите чрез финансовите пазари в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още