IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: България ще строи отклонение от "Турски поток"

Енергийният министър увери, че язоврите, стопанисвани от НЕК, са в много добро техническо състояние

14:57 | 03.02.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България ще строи отклонение от газопровода "Турски поток", което да доведе руски газ до хъб Балкан, съобщи БНР. В интервю за медията тя уточни, че процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа. Пазарният тест е проведен и е ангажиран на 100 процента както входния, така и изходния капацитет на тръбата, уточни министърът.
  
"Стартът на строителството е пряко ангажиран с успеха на третата фаза на пазарния тест. Вчера, в рамките на срока на провеждане на процедурата, към 31 януари 2019 г. стана ясно, че пазарният тест е успешен. В резултат на успеха на пазарния тест, "Булгартрансгаз" взе окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект и пристъпи към сключване на договори с участниците, които подадоха ангажиращи оферти в рамките на третата фаза на пазарния тест. Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация".

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта Росатом, интерес има и от General Electric:

"Това, върху което в момента работят експертите на Министерството на енергериката, НЕК и БЕХ е да разработим поканата, свързана с първия етап от процедурата за избор на стратегически инвеститор. Тази покана ще бъде публикувана в официален вестник на ЕС и още в два местни ежедневника. До края на февруари се надявам да бъде даден старт на процедурата. След това следват останалите етапи, през които тя трябва да премине. Тя ще бъде публична, прозрачна процедура. Тя ще даде възможност за участие на всички заинтересовани страни. Ако процедурата приключи успешно, това означава, че този проект е икономически жизнеспособен, че е налице необходимост от гарантиране на енергийната сигурност не само за България, но и за целия регион в резултат на неговото изграждане", обясни министър Петкова и добави, че за да мине през всички етапи, ще е необходима около една година.

"Всичко това, което предстои да се случи в рамките на процедурата, ще покаже доколко този интерес е реален и доколко проектът ще има своята икономическа реализация и жизнеспособност. Нашата амбиция и желание е българската държава, чрез Националната електрическа компания да притежава блокираща квота в този проект, тъй като не бива да забравяме, че проектът се развива на територията на България и ядреният риск остава за държавата", увери още Теменужка Петкова.

Енергийният министър посочи, че към настоящия момент разполагаме с два пазара - регулиран, на който са битовите потребители и малкия бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия. По думите й Българската независима електроенергийна борса работи и се развива много добре. Тя предоставя широка палитра от възможности за търговия, добави тя.

"Дружествата от държавната енергетика изпълняват поетите ангажименти. Ангажиментът и на ТЕЦ "Марица изток 2", и АЕЦ "Козлодуй" се изпълнява. ТЕЦ "Марица изток 2" предоставя допълнително по 100 мегавата на всеки час, а АЕЦ "Козлодуй" предоставя 20 мегавата ежедневно. Всички тези допълнителни количества се предоставят и се търгуват. Надявам се и със следващите стъпки, които предстоят - те са свързани с обединение на пазарите в целия регион, и тези флуктуации в цената всъщност ще бъдат преодолени".

Петкова бе категорична, че в нашия енергиен микс трябва да се запази производството на електрическа енергия от въглища. "Няма как с лека ръка да се откажем от такъв тип мощности, защото това е пряко свързано с нашата енергийна сигурност и ние не можем да я подлагаме на риск", категорична е тя.

Теменужка Петкова увери, че язоврите, стопанисвани от НЕК, са в много добро техническо състояние: "Непрекъснато се държи връзка с МОСВ по отношение на нивото на водите и когато е необходимо, се задействат механизми за това язовирите да се управляват по възможно най-добрия начин, така че да няма рискове".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
от нашата част вадиме и 39 млн. от ОПИК 2014-2020 - което си е директно от ЕС , ако ме питаш по-добре за това отколкото да потънат в "подпомагане за енергийна ефективност на МСП" :))) ... каквото и да означава това ... другото което остава са един ремонт на НДК и един ремонт на градинките и графа в софия ( да ги *цензура* герберските крадливи строителни фирми ) . не е чак толкова лошо по принцип .а на италианците какъв им е интереса в този проект ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
"...част от разходите..." , а по точно - "малка част от разходите"... И да сме съвсем точни - 45 млн. Евро. Като извадим 23 мл. (50%) дялово участие на италианците, останалите 172 млн. си ги поема българската държава... като поп...Щот ти спомена нещо за опорки и тази, че ЕС плаща за интерконектора, е една от най-активните около газовите ундурми тук... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
мдаа ... прав си . не е цялата сума , на мен ми е останало отнякъде друго .... ама все пак поемат част от разходите чрез различни програми ...http://***.icgb.eu/evropeyskata-komisiya-odobryava-darzhavna-pomosht-za-mezhdusistemnata-gazova-vrazka-mezhdu-gartsiya-i-balgariya-igb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
"-интерконектора с гърция ще струва 240млн. и се плаща от ЕС..."Я пак...?!! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
какви милиарди те гонят пак :)))- интерконектора с гърция ще струва 240млн. и се плаща от ЕС , щото по него ще се подава газ за южна Европа- обновяването на стария терминал в Ревитуса/Гърция струваше 40млн. и е платено от кохезионен фонд на ЕС- терминала в Александропулис ще струва около 370млн. , там преговаряме за 25% дял ... 1 млрд.куб.м за нас :)))пак някакви опорки гониш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Милиардите са за построяване на терминали за втечнения газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Психо-десните, грантаджиите и всякая *** никога няма да се успокоят, докато не потрошим милиарди, за тройно по-скъп боклучив шистов газ!Всеки друг вариант ще включва блокировка в черепната им кутия.Еми сори, тръбопровода за азърбейджански газ не може да се натовари дълги години без руски газ.А за ирански - ерес!Ай возете от Катар втечнен на 2-на цена.Що сте мноооооо отворени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
Dimioi
преди 5 години
Каква диверсификация ще получим, след като доставчикът отново е степното джуже Пу ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още