IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция: Страните, които подкрепят Гуайдо, подхранват кризата във Венецуела

Външният министър Мевлют Чавушоглу каза, че Турция се е опитала да инициира разговори за Венецуела миналата година между Вашингтон и латиноамериканските страни

15:47 | 03.02.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви днес, че страните, които признават самообявилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо, подхранват проблемите във Венецуела и наказват милиони от нейните граждани, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Турция подкрепи венецуелския президент Николас Мадуро, за разлика от съюзниците си в НАТО - САЩ и Канада, както и някои латиноамерикански страни с десни правителства, които признаха Гуайдо за временен президент.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който укрепи икономическите и политическите връзки с Каракас, призова миналия месец Мадуро да не отстъпва пред това, което определи като "антидемократични процеси".

Чавушоглу каза, че страните, които са подкрепили Гуайдо, е трябвало вместо това да работят за провеждането на преговори за разрешаване на венецуелската криза. "В една страна има проблем, има искра, която може да се превърне в огън всеки момент. В този случай те трябваше да допринесат за разрешаване на проблема чрез диалог", каза турският външен министър пред журналисти в Истанбул.

Чавушоглу каза, че Турция се е опитала да инициира разговори за Венецуела миналата година между Вашингтон и латиноамерикански страни. "Но до днес никоя от страните, които предприеха тези стъпки срещу Венецуела, не е потърсила диалог".

Разногласията по въпроса за Венецуела може да станат още една сериозна точка на търкане между Вашингтон и Анкара, които са разделени по политиката в Сирия, санкциите срещу Иран и плановете на Турция да закупи руска ракетна система.

В петък американският помощник-министър на финансите по въпросите за борбата с финансирането на тероризма Маршъл Билингсли разговаря с турски официални представители по въпроса за санкциите срещу Венецуела и Иран.

Високопоставен американски представител заяви през миналата седмица, че Вашингтон проучва турската търговска активност с Венецуела и ще предприеме действия, "ако преценим, че има нарушение на нашите санкции." Турските представители заявяват, че търговията на Анкара е в съответствие с международното право и регламенти.

Чавушоглу днес повтори турската критика към това, което Анкара разглежда като слаба международна реакция на убийството на журналиста Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул преди четири месеца.

"Напоследък западните страни - а вие знаете, че те са много чувствителни към човешките права и се опитват да поучават всички за тях - мълчат", каза турският външен министър, като допусна, че те са повече заинтересувани от защитата на търговските си връзки с Рияд. "Те сключват сделки и продават оръжие", каза Чавушоглу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 3
опааа
преди 5 години
...Русия е нападнала на баба ти хвърчилото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 9
korn
преди 5 години
Не е само натовска етика..Русия която нападна суверенна Украйна,изби хиляди украинци и в момента е окупирала нейни територии призовава другите държави да не се месят във вътрешните работи на Венецуела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Продължавай да се самoзaдoвoлявaш с тази мисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Събитията във Венецуела ще се случат във Франция и макарон баболюбов е следващия мадуро. Еврозоната ще бъде разбита и еврото ще изчезне след тези събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 18
bgMan
преди 5 години
досущ като руската етика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 11
majnata
преди 5 години
така е ...натовска етика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 13
korn
преди 5 години
Турция която нападна Сирия и в момента е окупурила нейни територии поучава другите да не се месят във вътрешните работи на Венецуела.Турция която вкара в затвора стотици журналисти е възмутена от убийството на журналиста Кашоги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 17
majnata
преди 5 години
тоя път греда ! вече пробваха ...май си забравил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 27
Sakamano
преди 5 години
Някой май се е уплашил, че събитията от Венецуела може да се случат и в Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още