IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от седмицата

По-важните въпроси - за Brexit и търговския спор, все още нямат решения

08:38 | 04.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България 

Работодателските организации се обявиха против представената Концепция за справяне с проблема с т.нар. спящи акции от масовата приватизация, изготвена от Министерството на финансите и Централния депозитар. Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява проектът на бъде оттеглен, защото ще задълбочи проблема за акциите и в дългосрочен план ще отблъсне допълнително малките инвеститори от участие на капиталовия пазар в страната. 

Вторият икономически тест за "Турски поток" през България също се провали. "Булгартрансгаз" направи отстъпки в тарифите и удължаването на срока на договорите от 15 на 20 години след първия неуспех. Въпреки това заявките на кандидатите отново не покриват условията за изграждане на газовата тръба от турската до сръбската граница за 2.8 млрд. лв. Сега условията се променят за трети и последен път, резултатите се очакват скоро.

Депутатите смекчиха условията за малките бензиностанции в новия закон за горивата по време на второ четене на проекта в комисия. Търговците на дребно няма да плащат по 20 хил. лв. обезпечения на обект бензиностанция и да доказват пак 20 хил. лв. уставен капитал. Удължава се и срокът на влизането в сила на наредбата за прилагането на закона. Говорителят на сдружението на малките бензиностанции обаче отново заплаши с протести.

Търговският спор 

Китайски и американски служители отново преговаряха за решение на търговския спор. И двете страни съобщиха за напредък, но много отворени въпроси все още трябва да бъдат изяснени. Обсъжданите теми включват подобряване на защитата на интелектуалната собственост, намаляване на бариерите пред търговията и ограниченията на достъпа до пазара и ролята на паричната политика.

САЩ подчертаха, че все още има краен срок от 1 март, за да се постигне споразумение, в противен случай американските мита за китайските продукти, въведени миналата есен, ще бъдат увеличени от 10% на 25%.

Преговорите бяха натоварени и от съдебните действия на САЩ срещу китайския технологичен гигант Huawei. Министерството на правосъдието на САЩ официално подаде обвинения срещу Huawei и няколко дъщерни дружества. Общо има 13 обвинени и 20 отделни иска, включително за дейностите на дъщерното дружество Huawei Skycom в Иран. Китайското правителство определи процеса като политически мотивиран.

Европейската комисия също обяви, че ще обмисли изключването на китайски компании от създаването на новия стандарт за мобилни комуникации 5G в Европа. Обсъжданията все още са в ранен стадий. Една от възможностите може да бъде класифицирането на новите 5G мрежи като „критична инфраструктура". След това участващите дружества от ЕС вече няма да могат да използват оборудване от страни или фирми, заподозрени в шпионаж.

ЕС и еврозоната

Британският парламент поиска предоговаряне на сделката за Brexit, а Брюксел отказа това.

С 317 гласа "за" и 301 "против" британските депутати гласуваха в сряда вечер за това премиерът Тереза Мей да предоговори споразумението с ЕС за излизането на Великобритания в частта за "предпазния механизъм". Той цели да избегне въвеждането на физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

"Споразумението не подлежи на предоговаряне", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Германия планира да спре използването на въглища за производство на ток до 2038 г. Това се случва, след като страната взе решение до 2022 г. да бъдат спрени и всички атомни електроцентрали. За да не се стигне до повишаване на цената на тока за бизнеса и домакинствата, ще има държавни помощи. В момента близо 40% от електроенергията в Германия идва от въглища.

Федералното правителство обяви, че до май мерките в подкрепа на засегнатите от мерките за отказ от въглищата региони ще бъдат регламентирани със закон. По-рано комисията в Бундестага представи концепция за излизане, която предвижда, наред с другото, 40 млрд. евро държавна структурна помощ. Канцлерът Ангела Меркел посочи, че възнамерява до голяма степен да следва препоръките на комисията.

Във федералното германско правителство отново има спорове за данъчната политика. Министърът на финансите Олаф Шолц подкрепи увеличаването на най-високата данъчна ставка, докато министърът на икономиката Петер Алтмайер отхвърля това предложение и вместо това настоява за значителни данъчни облекчения, особено за компаниите.

Според съобщения в медиите Алтмайер също така иска да подкрепи германските компании в бъдеще по по-целенасочен начин, отколкото в миналото, чрез държавни мерки, за да се подобри тяхната конкурентоспособност по отношение на техните глобални конкуренти. Алтмайер ще обяви официално своята "Национална индустриална стратегия 2030" през тази седмица.

Проблемната Landesbank Nord LB получава капиталова помощ до 3,7 млрд. евро. Спестовните банки ще допринасят с 1,2 млрд. евро, а  провинции Долна Саксония и Саксония-Анхалт ще наберат още 2,5 млрд. евро. Преди това Европейската централна банка (ЕЦБ) заплашваше да закрие банката.

Федералното правителство значително намали прогнозата си за икономически растеж. За 2019 г. се очаква увеличение от едва 1%. Преди това правителството се надяваше на 1,8%.

През януари 2,41 милиона души са били регистрирани като безработни в Германия. Равнището на безработица се повиши от 4,9% на 5,3% през декември. Броят на непълно заетите е 3,3 млн., което съответства на дял от 7,2% (декември: 6,9%). Непълната заетост, за разлика от официалния брой на безработните, обхваща и безработните лица, които са се възползвали от някои мерки или са били в отпуск по болест по време на проучването.

ар ар

Споразумението за свободна търговия на ЕС с Япония официално влезе в сила. То включва намаляване на митата и други бариери пред търговията. Измервано спрямо икономическата мощ на участващите страни, това е най-голямото споразумение за свободна търговия в света.

Според генералния адвокат на Съда на Европейските общности механизмът за уреждане на споровете на инвеститорите, договорени в Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (Ceta), е съвместим с правото на ЕС. Производството пред Съда на ЕО бе инициирано от Белгия. Препоръката на генералния адвокат не е задължителна за съда, но в повечето случаи съдиите я следват.

Европейската централна банка обяви ново проучване на очакванията към паричната политика във финансовия сектор. От април ЕЦБ възнамерява редовно да се консултира с банките относно прогнозите си за основните лихвени проценти, икономическите очаквания или развитието на баланса на централната банка. Проучванията трябва да се извършват във всеки отделен случай преди срещите за лихвените проценти на ЕЦБ. След пилотна фаза от седем проучвания резултатите ще бъдат публикувани след 2020 г. - след срещите за лихвените проценти.

Ръководителят на централната банка на Ирландия Филип Лейн вероятно ще бъде обявен за нов главен икономист на ЕЦБ. Освен него никой друг не е кандидатствал за поста. Финансовите министри от еврозоната ще се срещнат на 11 февруари, за да обсъдят темата за човешките ресурси, а окончателното решение ще бъде взето на срещата на върха на ЕС на 20 и 21 март.

Гърция успешно емитира облигации на частния капиталов пазар за първи път от пет години. Петгодишната облигация е с обем от 2,5 милиарда евро и доходност от 3,6%.

Германия, Франция и Обединеното кралство създадоха дружество със специална цел за въвеждане на специална платежна система за търговия с Иран. "Интекс" (Инструмент в подкрепа на търговските борси) е предназначен да защити европейските предприятия от санкциите на САЩ. Допълнителни подробности ще бъдат обявени от участващите държави през тази седмица.

Европейската комисия започна разследвания срещу осем банки за незаконно споразумение за търговия с еврооблигации. Според Комисията банките са разменяли неправомерно информация и са съгласували своите стратегии за търговия между 2007 г. и 2012 г. За кои става дума, засега не е известно.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт на еврозоната е нараснал с 0,2% спрямо тримесечието. В сравнение със същия период на предходната година това представлява увеличение от 1,2%.

От друга страна, растежът в Италия отново спада. С намаляването на икономическата продукция през предходното тримесечие Италия е в техническа рецесия за трети път в рамките на десет години.

Инфлацията в еврозоната е 1,4% през януари (декември: 1,6%).

Робърт Холцман ще бъде новият управител на Австрийската централна банка от септември. Австрийското правителство одобри номинацията на десния популист.

САЩ 

Федералният резерв на САЩ остави лихвите си непроменени. Целевият диапазон за лихвения процент остава в диапазона от 2,25 до 2,5%. Паричните власти подчертаха, че искат да бъдат по-гъвкави в нормализирането на своята парична политика в бъдеще, което обикновено се интерпретира като знак за по-бавно затягане на паричната маса. Намаляването на баланса на Фед също може да бъде спряно или забавено.

През януари американската икономика е създала 304 000 нови работни места. Безработицата леко се повишава от 3,9% на 4,0%, благодарение на спирането на дейността на правителството: държавните служители, които бяха принудени да излязат в отпуск,  бяха класифицирани като "временно безработни" в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още