IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският външен министър: Споразумението за Brexit само по себе си е компромис

Ако британците искат да избегнат хаотичен Brexit, нашето предложение е на масата. Ние договорихме справедлива сделка, каза Хайко Маас

08:43 | 04.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова Великобритания да направи конкретни предложения, за да избегне Brexit без споразумение, предаде AP. Той припомни позицията на Брюксел, че отхвърленото от британския парламент споразумение за напускане на ЕС само по себе си е компромис, особено по въпроса за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Очаква се Великобритания да излезе от ЕС на 29 март, независимо дали има сключено споразумение за отделяне. Британският парламент гласува да се водят преговори за промени в споразумението, но ЕС категорично заяви, че то не подлежи на предоговаряне. 

В публикувано вчера интервю за медийната група „Функе“ Маас подчерта, цитиран от БТА, че сега Лондон трябва да направи конкретни предложения и отхвърля идеята, че позицията на ЕС увеличава риска Великобритания да напусне съюза без споразумение. "Ако британците искат да избегнат хаотичен Brexit, нашето предложение е на масата. Ние договорихме справедлива сделка", заяви той.

Ще е безотговорно ЕС да откаже да възобнови преговорите по споразумението за Brexit, заяви вчера от своя страна британският министър на търговията Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс. "Наистина ли казват, че предпочитат да не преговарят и да се стигне до ситуация без споразумение? В интерес на всички ни е да постигнем споразумение. ЕС да казва, че дори няма да го обсъждаме ми се струва доста безотговорно", каза Фокс в интервю за Скай нюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още