IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН с предупреждение за липсата на лиценз от страна на "Алтернатива"

Дружества без лиценз нямат право да получават от лица парични суми с цел инвестирането им във финансови инструменти

11:18 | 04.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Комисията за финансов надзор предупреждава, че дружества с наименование „Алтернатива Файнаншъл“ ЕООД, „Алтернатива Екуитис“ ЕООД, както и с всякакво друго наименование, което съдържа думата „алтернатива“, не разполагат и никога не са разполагали с лиценз да извършват дейност като инвестиционни посредници. Това става ясно от съобщение на сайта на регулатора. 

Заради липсата на лиценз тези дружества нямат право да получават от лица парични суми с цел инвестирането им във финансови инструменти.

В случай че физически или юридически лица са превели парични средства за търговия с финансови инструменти на  „Алтернатива Файнаншъл“ ЕООД, „Алтернатива Екуитис“ ЕООД, както и на всяко друго дружество, чието наименование съдържа думата „алтернатива”, те имат право да получат обратно активите си, поясняват от КФН.

На собствено основание, ако някой въведе в заблуждение дадено лице с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага и с това причини нему или другиму имотна вреда, той осъществява престъплението „измама“ по Наказателния кодекс на Република България и подлежи на наказание. В този смисъл лицата, които са въведени в заблуждение от посочените дружества разполагат с още една възможност за защита на нарушените си права, а именно да подадат сигнал до органите на Прокуратурата срещу конкретните физически лица, които са ги заблудили.

На електронната страница на дружество с наименование ALTERNATIVA FINANCE - https://alternativafinance.com/ е посочено, че същото предоставя инвестиционни услуги, но посоченият на интернет страницата „трейдър“ (брокер) не фигурира в регистъра на КФН на лицата, които по договор непосредствено извършват инвестиционни консултации или сделки с финансови инструменти.

От КФН обръщат внимание на потенциалните инвеститори, че винаги преди да преведат парични средства за търговия с финансови инструменти трябва да проверяват на интернет страницата на КФН дали съответното лице, по чиято сметка възнамеряват да извършат превода, има право да предоставя инвестиционни услуги. Като индикация за това, че потенциалният инвеститор е обект на измама е обстоятелството, че наименованието на дружеството, посочено в договора като инвестиционен посредник, което в някои случаи може и да е идентично с лицензирано такова, се различава от наименованието на дружеството, по чиято сметка следва да се преведат паричните средства.

КФН препоръчва на потенциалните инвеститори преди превеждането на парични суми за търговия с финансови инструменти да поискат информация от банката кой е титуляр на съответната банкова сметка, след което да направят справка дали лице с такова наименование разполага с лиценз за предоставяне на инвестиционни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
simona_miteva
преди 4 години
Алтернатива е една изключително добра и развиваща се фирма. Условията за работа също са добри. Доволна съм от начина на работа и полето за развитие, което предлага фирмата. Вече от 1 година работя в Алтернатива и не мога да се оплача. Уважението и работата са на първо място във фирмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
ivan_penev
преди 4 години
Когато започнах в Алтернатива, бонусите бяха един от главните компоненти, които ме привлякоха. Радвам се, че избрах тази фирма и искам да изразя благодарността си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Reneta
преди 4 години
Нормално е да има завист около просперираща фирма, било от конкуренция или лична към собственика. Аз бих посъветвала да се потърсят правата на фирмата, за да не се подронва репутацията и престижа и по този начин да се създава погрешно впечатления у млади хора, търсещи своята реализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
О-хо! Познати са ми тия ухажори! Да видим сега какво ще е следващото им наименование?... Или пък в татковината ни най-накрая някой ще започне да се грижи за мошениците!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още