IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия остава най-желан търговски партньор за българските фирми

Швейцария бележи огромен скок по интерес към бизнес пътувания

14:11 | 04.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия е най-големият и основен търговски партньор на България. Това се потвърждава от анкетно проучване на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), съобщи работодателската организация.

Над 43% от фирмите посочват именно Германия като страна, с която имат интерес за икономическо сътрудничество. В миналогодишното проучване страната бе втора след Китай, но поради търговските спорове със САЩ, езиковата бариера и голямата дистанция, Китай остава назад в проучването тази година.

Турция, Швейцария, Русия и ОАЕ са останалите страни в челната петорка. С някои от тях – като Турция и Русия, бележим намаление в стокообмена по различни причини. 

При Турция причината е заради поевтиняването на лирата и невъзможността да се купуват същите количества суровини, а при Русия - заради все още съществуващото ембарго в някои сектори.

Швейцария от своя страна бележи огромен скок по интерес към бизнес пътувания, след като през изминалата година беше на 20-о място, а  в тазгодишното проучване е на трета позиция.

Над 77% от българските компании имат интерес към икономическо сътрудничество с чуждестранни партньори, за да повишат износа на продукцията си, 28 % от фирмите търсят добър партньор при вноса на стоки, 44% се нуждаят от партньор за съвместна инвестиция в България, а 14% за инвестиции зад граница.

Българският бизнес има интерес основно към партньорство с компании в сферата на машини и оборудване (43%),  услуги (26%), храни и напитки (24%), строителство (19%) и други.

Близо две трети от компаниите не познават напълно условията за бизнес и търговия в страните, с които искат да имат бизнес отношения.

Търговията с трети страни е една от основните теми, които представляват интерес за бизнеса. Споразуменията за свободна търговия на ЕС, Евразийският икономически съюз, както и Инициативата за сътрудничество ЦИЕ и Китай (16+1)  са останалите водещи теми, от които бизнесът се интересува.

Българските компании смятат, че са достатъчно информирани по темата за Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още