IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Границата от 3 хил. долара е ключова за биткойна

3 хил. долара е зона, чието преминаване има силен психологически ефект, смята Владислав Драмалиев от фондация „Битхоуп“

22:09 | 04.02.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Понижаване на цената на биткойна до под 3 хил. долара би довело до още по-сериозен спад в цената на криптовалутата. Това заяви Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

По думите му 3 хил. долара е зона, която трябва да се следи внимателно, тъй като преминаването на тази граница има силен психологически ефект.

„Фундаменталните характеристики на криптовалутите остават същите. Въпросът се свежда до използваемостта им в реалния свят. Това важи за всички блокчейн проекти в сферата – да започнат да предлагат реални решения на проблемите, които бизнес потребителите имат“, посочи експертът.

Той коментира също, че се очаква положителен ефект от навлизането на институционални инвеститори в сферата.

Биктойнът загуби 46% от стойността си, като цената на друга от водещите криптовалути етер също е спаднала с близо 46%, обобщи Драмалиев.

По думите му това е най-дългият мечи период в историята. „Основното правило за криптовалутите е да се инвестира толкова, колкото сте готови да изгубите напълно. Това е правило още от началото през 2013 г., като то е валидно и сега“, посочи още той.

В понеделник дигиталната валута отбелязват ново понижение на цените си. Минути преди 21 ч. българско време биткойнът поевтинява с 0,22%, достигайки цена от 3418 долара.

Етерът на свой ред поскъпва с минималните 0,08% до 106,35 долара.Лайткойнът също поскъпва с близо 0,6% до цена от 33,73 долара, а цената на рипъла е почти без промяна на ниво от 0,2968 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Големите играчи на финансовите пазари търгуват основно с лимитни ордери. Това са отложени ордери, които се изпълняват автоматично щом цената достигне определено ниво. Лимитните ордери са противоположни на пазарните и затова служат като "спирачка" за движението на цената. "Психологически нива" са тези, на които има поставени големи обеми от лимитни ордери. Често са кръгли числа, но не задължително. Наричат се още нива на подкрепа и съпротива. За да бъдат преодолени са нужни масивни покупки или продажби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
Jorkata
преди 5 години
Щото в момента това е границата... преди беше 10К, после 8К, после 6К, после 5К... просто тоя крипточугун потъва и балъците се чудят какво да си измислят, за да си оправдаят балъщината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
dzk
преди 5 години
В крайна сметка, не разбрах от "експерта", защо точно 3000 долара е ключова? Защо не 3000 евро? Или 1000 долара? Или 5000? А ето и още "ключови суми": 1, 5, 10, 50, 500, 1000, 2000, 5000, 10000, 25000, 100000?. Както и "ключови" валути": долари, евра, лири стерлинги, юани, монголски тугрици. Моля за отговор от "експерта", коя и ЗАЩО е точната "ключова" граница..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 5 години
то цялата ви пирамида се крепи на психологически ефекти .... ако се гледаха само логическите ефекти, това нямаше да мине над 5 лева парчето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още