IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Ванкувър отбелязват най-големия си спад от шест години

Това обаче е само върхът на айсберга

10:03 | 05.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ванкувър започна годината с най-големия спад на цените на жилищата от близо шест години, сочат данни на местния Real Estate Board. Това обаче може да се окаже само върха на айсберга, пише Bloomberg.

Цените на жилищата във Ванкувър, включително къщи, апартаменти и градски къщи, са намалели с 4,5% през януари спрямо същия период на 2018 г. до 1,02 млн. канадски долара (780 хил. щатски долара). Това е най-големият спад от май 2013 г. и е понижение с 8% спрямо пика от юни 2018 г., сочат данните на Real Estate Board of Greater Vancouver.

Признаци за корекция има от месеци, например забавяне на броя на сделките и имоти, които дълго време остават непродадени. Миналата година продажбите са достигнали най-ниското си ниво от близо две десетилетия на фона на въведените нови данъци, повишаването на лихвите и затягането на правилата за кредитиране.

„Днешните пазарни условия са до голяма степен резултат от ипотечния стрес тест, който федералното правителство наложи в началото на миналата година“, казва Фил Мур, президент на групата на брокерите на недвижими имоти, в комюнике в понеделник.

Изглежда, че Ванкувър следва по-широката тенденция сред глобалните градове, включително Лондон, Хонконг и Сидни, които постигнаха огромни ръстове, тъй като купувачите се радваха на лесен капитал в десетилетието на евтиния дълг. Сега обаче част от ликвидните средства пресъхват. Китайските инвестиции в чужбина рязко намаляха след приетите през 2016 г. мерки срещу изтичането на капиталите, а Федералният резерв в САЩ свива покупките на облигации.

„Имотите във Ванкувър бяха сред секторите, които се възползваха най-много“ от стимулите, казва Стив Саретски, брокер от Ванкувър и автор на местен имотен блог. „Лесно е забавянето да бъде отдадено на някои местни данъчни политики и затягането на стандартите за кредитиране, но в действителност е много по-сложно“, казва Саретски, който опитва да обясни влошаващата се макрокартина на пазара, на който много местни жители от дълго време смятат, че повишаването на цените на жилищата не може да бъде спряно.

Сареткси посочва смущаващи индикатори като наличности, достатъчни за 19,5 месеца, които залежават на пазара. Цените на самостоятелните къщи намаляват от близо две години и са се понижили с 12,8% спрямо пика им, допълва той.

Най-тежко е пострадал луксозният сегмент от пазара, движен главно от чуждестранни купувачи, особено от китайци. Цените на луксозните имоти в Западен Ванкувър са намалели с 14% за една година.

„Тези жилища в Западен Ванкувър се продаваха за 12-13 млн. канадски долара преди две години. Сега брокерите искат от мен да им намеря нещо за 8-8,5 млн. канадски долара, каквото и да е то“, казва Адил Динани, брокер в Royal LePage, подразделение на Brookfield Real Estate Services.

Динани, който е в бизнеса от 14 години, казва, че има някои спекулативни инвеститори и чуждестранните купувачи са се оттеглили. „А кой местен купувач има 6-7 млн. канадски долара за влагане в жилище?“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Mohave _
преди 5 години
Пазарът на НИ не може да пострада при една здравословна корекция от 30 -40% , което е положително явление . Много често се използва думата - пострадал .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още