IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел постави условия към Huawei

Германия се нуждае от гаранции за опазване на данните, посочи канцлерът

12:32 | 05.02.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Германия се нуждае от гаранции, че китайската компания Huawei Technologies няма да събира данни за китайската държава, преди доставчикът на телекомуникационното оборудване да се включи в изграждането на 5G мрежата на страната, предава Ройтерс.

Меркел, която е на посещение в Япония, коментира, че заради опасенията за сигурността, е важно да говори с китайското правителство, така че „компанията просто да не събира данни за държавата“.

По време на дискусия със студенти в Keio University Меркел каза, че сигурността е важна, ако фирмите искат да работят в Германия и трябва да стане ясно, че китайската държава няма достъп до всичките данни в китайските продукти.

Huawei се сблъсква с проблеми в международен мащаб заради предполагаемите ѝ връзки с властите в Китай и опасенията, че Пекин може да използва нейните технологии за шпионаж. Компанията отрича всички обвинения.

Германското правителство все още не е стигнало до обща позиция дали да последва примера на други държави, които изключиха Huawei от списъка с потенциални партньори, които да изградят 5G мрежите им. Те направиха това заради опасения за националната сигурност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 5 години
искате да кажете, че само китайците слушат?? що имам спомен как имаше скандал, че американците подлсушвали Меркел? Някви последици? Няма разбира се. Щото Американците са братя. Подслушват ни китайците? А питам кой е виновен, че света изнесе производството на технологии именно там? Защо не изтеглим ппоизводството в европа при Ериксон и Нокия за да сме сигурни, че са чисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 5 години
както виждаш сам, НЕ оставят китайците да ги слушат ... пък вие си говорете "лов на вещици" и незнам си кво още .... тоя път няма да питам в коя мрежа ? :):)И ще те изненадам с още едно твърдение: в белите държави разчитат на полицията, някак си са успели да е направят не-корумпирана там. Запитай се как са успели и защо тук и в русия е точно обратото, защо там пропищха само заради едни лични данни от фейсбук, а тук банките/данъчните и кой се сетиш още си разменят личните ти данни без да имат законово право, а дансаджиите изпозват локализиращата система зада намерят комшията къде се шляе зада вземат една тесла назаем (и на такъв случай съм чувал) ... щото му се свиди 1 лв зада му звънне по ГСМ-а .... и те така, па ти си говори общи приказки.Пазенето може да стане в контролирана среда, в неконтролирана си е оцеляване. Ако някой ме чака зад ъгъла, ще се спраяв ... но ако ме чака по един зад всеки ъгъл кво правим, тогава има проблем ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 5 години
До експертите по-долу.Качиш ли данни в мрежата може само да разчиташ, че сис-админа ще те пази.Така както разчиташ на полицията, че някой лош човек няма да те причака и да те смели от бой :)А това че някой се оставя на китайците да го 'слушат' си е негов проблем.Може да гледате филмите от поредицата Техникът 1,2...(не знам докъде са стигнали).Там хамериканците правят демо на 'биг брадър', но нали сега не са те, а конкурентите вдигат врява до Бога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 5 години
така де, това са известни факти на хора които са от сферата, а добата според теб дали е виждал и дали има идея как се прави една мрежа ... аз залагам на Никога !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
https://hicomm.bg/analiz/5-g-novata-era-v-mobilnite-tehnologii.htmlвиж малко за стандартите в мобилните комуникации . тук идеята , че китайците (за да не останат по назад от други) слушат телефоните , слушат с телефоните дори когато не са включени , докладват какво си инсталирал , къде ровиш по мрежата , какво си търсил и чел , какво си коментирал , какво не :))) ... затова иде реч . пък тези строят инфраструктурата , демек клетките и базите , смятай какъв достъп имат до информацията , когато цялата инфраструктура и устройства са техни . колко организации могат да си позволят криптиране и декриптиране на всички центрове с данни :))) и всички файлове . пък на китайците как да имаш доверие , не че на другите можеш да имаш много де ... а на плевнелиев се хилеха по форумите и го плюеха , като каза , че като води разговори на държавно ниво си оставял телефона в друга стая :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 5 години
за коя мрежа говориш, щото така както си го написал е непълно ? ... и не е грижа на всеки, все едно да ми кажеш че е грижа на всеки да знае кунг фу, в случай че някой може да ме нападне на улицата ... за тази цел има полиция, а за другото има системен администратор.тоест, Зада е разбираемо, представи си мрежата като магистрала ... е все едно ли е кой ще е строи и кво качество ? .. или викаш, ти ще караш с 40 на зиг-заг, кво като има ями и дупки, то е твоя грижа !иначе ти ми дай да ти насторя мрежата, пък после криптирай квото искаш и както искаш и си мисли че си на сигурно място. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
doba
преди 5 години
Качиш ли данните в мрежата, гаранции няма за никого.Грижа на всеки е да ги криптира/декриптира така, че да няма пробив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още