IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Все още има време да се намери решение за Brexit

Решението на проблема ще зависи от вида търговска сделка, сключена с Лондон, посочи още германският канцлер

11:04 | 05.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Все още има време, за да бъде намерено решение на патовото положение около излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на посещението си в Япония.

Споразумението, договорено от британския премиер Тереза Мей, бе отхвърлено от парламента в Лондон миналия месец. Това на свой ред принуди министър-председателя да поеме инициативата да договори промени в него въпреки нежеланието на Брюксел. Лондон трябва да напусне ЕС на 29 март – след близо 50 дни.

„От политическа гледна точка все още има време“, посочи германският канцлер по време на икономически форум в Токио. По думите ѝ и двете страни трябва да се възползват от него, но „за това ще бъде много важно да знаем какво точно британската страна предвижда по отношение на своята връзка с ЕС“.

Меркел посочи още, че „специалният“ проблем е въпросът с ирландската граница и споразумението за предпазния механизъм.

„Би трябвало да бъде по човешки възможно да намерим решение на този конкретен проблем. Но това зависи... от вида търговска сделка, която ние ще сключим“, отбеляза канцлерът.

По време на изказване в понеделник Меркел даде най-ясния сигнал до момента, че е склонна на компромис с Лондон. Тя посочи, че трудните въпроси биха могли да бъдат решени с „креативност“.

„Наистина има варианти за запазването на целостта на единния пазар, дори когато Северна Ирландия не е част от него, тъй като е част от Великобритания, макар и в същото време да изразява желанието, ако е възможно, да няма граничен контрол“, посочи канцлерът по време на пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе.

Според нея, за да се реши въпросът, трябва комуникиращите страни да бъдат креативни и да се изслушват взаимно, като подобни дискусии могат и трябва да бъдат осъществявани.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Винаги има време , предвид на това че повечето решения се вземат в 12 без 10. За съжаление от няколко години в 12 и 10 - след дъжд качулка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
evtimvz
преди 5 години
Бабо, те искат да те изнудват, не да те ***..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още